eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Miről szavaznak ma a parlamentben - tájékozódjon előre!

Hétfőn szavaz az Országgyűlés az új egészségbiztosításról. Ha a parlament elfogadja a reformtervezetet, akkor jövőre megkezdődhet a rendszer kiépítése. A koalíciós pártok által támogatott törvényjavaslat szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egy ideig megmaradna, és 8-10 egészségpénztár versenghetne az ügyfelekért.

A jelenlegi egy helyett az új rendszerben több, a kormánypártok szerint 8-10 egészségpénztár alakulhat.

Ezek tartják majd a kapcsolatot az ügyfelekkel, szervezik meg a betegutat, és kötnek szerződést a kórházakkal, tehát javasolják majd, hogy például egy mandulaműtétre melyik intézménybe lehet menni.

A betegeknek csak annyi lesz a dolguk, hogy kiválasszák azt a pénztárat, amelyik a legvonzóbb feltételeket nyújtja. Aki elégedetlen a pénztárával, az egy évben egyszer válthat.

A pénztárak az egészségügyi szolgáltatás biztosítása mellett átvállalhatják a vizitdíjat, a kórházi napidíjat, adhatnak uszodabérletet, vagy wellnesbérletet, ezzel csábíthatnak több ügyfelet magukhoz.

A pénztárak valamennyi háziorvossal, és minden kórházzal kötelesek szerződni, később azonban csak azokkal az intézményekkel kell szerződéses kapcsolatban állniuk, amelyek minőségi szolgáltatást nyújtanak.

A tárca szerint a későbbiekben sem sérül a szabad orvos- és kórházválasztás. A beteg ugyanis olyan intézménybe is mehet vizsgálatra, kezelésre, műtétre, amelyiknek nincs szerződése a pénztárával.

Ehhez azonban előzetesen egy eseti engedélyt kell kérnie a pénztárától. A pénztárak munkatársai jövő nyáron toborozhatnak majd, ők személyesen vagy levélben érik el az embereket.

Ezt megelőzően megtörténik a megyék elosztása. A magánbefektetők nyilvános aukción vásárolhatnak majd ellátási területet.

A kórházaknak az lesz az érdekük, hogy a pénztárak szerződjenek velük, és kifizessék a betegek ellátásának költségeit. Ezért a tárca tervei szerint javítják majd a szolgáltatás színvonalát. Ez biztosítja a rendszer hatékonyságát.

A várólisták is rövidülnek majd az egészségügyi miniszter szerint, mert amelyik pénztárnál a várólista az országos átlagnál hosszabb lesz, annak finanszíroznia kell azt, hogy az átlag alatti számokat elérje.

Azt is hangsúlyozzák a minisztériumban, hogy amelyik egészségügyi ellátás ma ingyenesen jár, azt az új rendszerben is ugyanúgy térítésmentesen megkapják majd a betegek.

Aki nem választ pénztárat, az a területileg illetékeshez kerül, tehát senki sem maradhat pénztár és egészségügyi ellátás nélkül.

Az 51%-os állami, és 49%-os magánbefektetői tulajdonhányadú pénztárak jövő ősszel alakulhatnak meg, és 2009 januárjától indulhat a rendszer.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×