eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Megdöbbentő bejelentés: vége a sztrájknak!

Nem folytatódik a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok által határozatlan időre meghirdetett sztrájk - jelentette be Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke. A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok népszavazást kezdeményeznek.

"A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok az elmúlt hetekben szervezett valamennyi demonstrációt és sztrájkot sikeresnek értékeli: az akciók a társadalom többségének támogatásával zajlottak, számos civilszervezet csatlakozott a budapesti demonstrációkhoz, és ma, december 17-én, még több szakmai és ágazati szervezet részvételével, a korábbihoz képest jóval szélesebb körben zajlottak sztrájkok" - közölte a két érdekképviselet.

A közlemény szerint a nyomásgyakorló akciósorozat annak ellenére nem érte el célját, hogy "az újabb kori magyar történelemben példátlan társadalmi összefogás és tiltakozás bontakozott ki az egészségbiztosítás magánkézbe adása és a nyugdíjszámítás 2008. január 1-jétől érvényes számítási módja, valamint a korkedvezményes nyugdíjrendszer jelenlegi szabályozása ellen".

Ahogy a törvényjavaslat beterjesztői, úgy az azt megszavazó országgyűlési képviselők, frakciók is elhamarkodottan döntöttek a törvénykezdeményezésről - vélekedik a két szervezet.

"Megcsúfolva a jogalkotási törvényt, nem adtak esélyt valódi társadalmi párbeszédre, semmibe vették a szociális partnereket és választóik akaratát. Nem készültek hatástanulmányok és végrehajtási jogszabályok, amelyek ismerete nélkül nem hozható felelős döntés. Még a végszavazás előtti utolsó pillanatban is csaknem száz módosítást terjesztettek be, így a képviselőknek sem állt módjukban megismerni, átlátni a törvényjavaslat elfogadott szövegét" - áll a dokumentumban.

Az érdekképviseletek úgy vélekednek, hogy "a koalíciós pártok felelőtlen magatartásukkal, hatalmon maradásuk érdekében feláldozták az európai társadalmak szolidaritáson alapuló rendszerének egyik utolsó védőbástyáját, az egységes, mindenki számára elérhető egészségbiztosítási rendszert".

A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok leszögezte: céljuk eddig sem a sztrájk és az ország megbénítása, hanem a társadalombiztosítás értékeinek megőrzése volt.

"Mivel 2007. december 17-én az országgyűlés elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, - fontosnak tartva a karácsony nyugalmát, a munkavállalókért, azok családjaiért, illetve a társadalmi béke megóvásáért érzett felelősségünk tudatában - a sztrájkot a mai napon leállítjuk" - olvasható a közleményben.

Az új helyzet azonban új törvényes eszközök használatát tette szükségessé, amellyel megakadályozhatjuk, hogy a munkavállalók szociális és gazdasági érdekeit sértő jogszabályok hatályba lépjenek - írta a két szervezet.

A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok úgy döntött, hogy felkéri a köztársasági elnököt, éljen az alkotmányban biztosított eszközeivel az egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatban.

Hozzátették: a törvénnyel kapcsolatos kifogásainkkal az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

"Annak érdekében, hogy a társadalmi akarat messzemenőkig érvényesülhessen, a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok népszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy megakadályozzuk a magántőke bevonását az egészségbiztosítás rendszerébe" - olvasható a dokumentumban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×