eur:
397.87
usd:
359.38
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Így sztrájkol egy kórház - képgaléria

A Heim Pál Gyermekkórházban 80 dolgozó sztrájkolt. A sztrájkolók azt mondják: az egészségügy gondjait nem oldják meg a magánbiztosítók, ettől az orvosoknak és az ápolóknak nem lesz több a pénzük, az ellátás ezért szerintük nem lesz jobb. A kórházban a betegek szerint nem okozott különösebb fennakadást a sztrájk.

A Heim Pál gyermekkórházban a beteg gyermekek azt sem tudták hogy sztrájk van. A három szakszervezetből egy csatlakozott a munkabeszüntetéshez. A műtősszemélyzet is sztrájkolt, ezért csak a sürgős műtéteket végezték el reggel 8 és 10 óra között.

A kórházban - munkakörtül függetlenül - többen úgy gondolják: az egészségbiztosítási törvény nem hoz javulást az ellátásban.

Lápossy Árpád, a sztrájkbizottság elnöke szerint az egészségbiztosítási törvény, úgy ahogy van ostobaság.

Ferenczi Csaba műtő szakasszisztens pedig azt mondta: a hálapénz nem az egészségbiztosítási törvénytől fog megszűnni.

Szerinte ehhez két lépést kellene megtenni: tisztességes fizetést kellene adni az egészségügyi dolgozóknak, és olyan törvényeket beiktatni, amely kimondja, ha egyszer rajtakapják többet ne dolgozhasson az egészségügyben.

Úgy véli: a jogszabály az ellátás színvonalán sem javít, az ugyanis csak attól függ, milyen az egészségügyiek oktatása, és a szolgáltató felszereltsége.

<

Tilos a bemenet (fotó: InfoRádió - Molnár Anikó) (képgaléria)

A kétórás sztrájk nagy fennakadást nem okozott, mivel a volumenkorlát miatt amúgy is csökkentették a műtétek számát. A sztrájkolók azonban azt mondják, a kétórás munkabeszüntetés csak figyelmeztetés volt, és készek további lépésekre.

Hétfőtől a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok hirdettek határozatlan idejű általános országos sztrájkot a társadalombiztosítási követeléseik alátámasztására.

Azt várják, hogy a kormány vonja vissza az egészségbiztosítás privatizációját lehetővé tevő törvényjavaslatot, amelyről hétfőn szavaz az Országgyűlés, illetve tiltakoznak az új nyugdíjszámítás szabálya ellen, amely 8-10 százalékos nyugdíjcsökkenést jelent a januártól nyugdíjba vonulóknak.

A hétfői általános sztrájkban a vasútnál, az egészségügyben, a közoktatásban, a repülőtéren, az elektronikai iparban, két Volán-társaságnál, illetve más szervezeteknél dolgozók vesznek részt.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×