eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Budapesten megbénult a vonatközlekedés

A fővárosban megbénult a menetrend szerinti vonatközlekedés, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének reggel 6 órától megkezdett sztrájkja miatt.

"Tájékoztatjuk kedves utasainkat, hogy egyes személyszállító vonatok nem közlekednek" - a pályaudvari hangosbemondó így foglalja össze az utazók számára legfontosabb tudnivalókat.

Mi azonban ennél részletesebb tájékoztatásra törekszünk, ezért már a kora reggeli órákban ott voltunk a Déli pályaudvaron, ahol a hangos utastájékoztató rendszer a munkabeszüntetés 6 órai kezdete után is egyre csak mondta, mondta az induló és érkező járatokat.

A vonatok 40-45 százaléka jár

A sztrájk a Déliben tehát nem bizonyult teljesnek, amit Sigulinszky Tibor, a MÁV szóvivője a következőképpen magyaráz: 40-45 százaléka közlekedik a menetrend szerint közlekedő vonatoknak.

De vajon mi lehet a többi vasútállomáson? Mivel a nagy sztrájknapon a BKV elállt a munkabeszüntetéstől, néhány perces metrózás után a Keleti pályaudvaron is körül tudtunk nézni.

Ott a reggeli csúcsforgalomban legfeljebb, ha húsz ember álldogálhatott a csarnokban, vizsgálgatva a késésekről és járatkimaradásokról tanúskodó információs táblákat.

Nehéz sztrájkolóra bukkanni

Ezután valóságos nyomozás várt ránk, hogy megtaláljuk mindennek okozóit, a helyi sztrájkolókat, ugyanis a nem sztrájkolók nem akarták elárulni a kollégáik tartózkodási helyét.

Végül mégiscsak akadt egy jó szándékú súgó.

Így akadhattunk rá az úgynevezett vezénylő helyiségre, ahol Lőrincz László sztrájkszervező foglalta össze a határozatlan időre szóló vasúti munkabeszüntetés okait. Ezek között említette az egészségbiztosítási törvényt, a nyugdíjrendszer átalakítását, valamint a szárnyvonalak bezárását.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének vezetője, Gaskó István azt ígéri, bárhogy alakul is a sztrájk, a karácsonyi időszakra tekintettel lesznek: akkor járni fognak a vonatok.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×