eur:
397.78
usd:
359.25
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Megfenyegethették, ezért mondhatott le a móri ügy bírája

Az InfoRádió értesülése szerint visszavonta a Legfelsőbb Bíróság bírói posztjára kiirt pályázatát a móri bankrablás ügyében az elsőfokú ítéletet meghozó bíró. Varga Zoltán nemrég lemondott az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökhelyettesi posztjáról és testületi tagságáról is. A Legfelsőbb Bíróság elnöke, Lomnici Zoltán szerint megfenyegették Varga Zoltánt.

Meglepte helyettese, Varga Zoltán lemondása - közölte az InfoRádióban Lomnici Zoltán, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, valamint a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A móri bankrablás ügyében elsőfokú ítéletet hozó bíró erről szóló levelében azt írta: távozásával akar tiltakozni a bíróságokkal szembeni támadások ellen - mondta Lomnici Zoltán.

Az LB elnöke hozzátette: mostanában egyre durvább a közbeszéd és egyre több bírót fenyegetnek meg. Mint mondta, azt sem tudja kizárni, hogy Varga Zoltánt ugyancsak megfenyegették.

Több olyan cikk jelent meg a sajtóban, amely támadta őt a móri ügyben hozott döntése miatt - mondta Lomnici Zoltán, majd hozzátette: helyettese döntésével attól akarta megóvni a Legfelsőbb Bíróságot és az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot, hogy személyén keresztül támadják azokat.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke bízik abban, hogy kollégája, aki szerinte kiváló szakember, bíró marad.

"A jogállam csak akkor tud működni, hogyha a bírók szabadon dönthetnek, a félelem légkörében nem működhet megfelelően a bíróság" - mondta Lomnici Zoltán, aki szerint egyre gyakrabban fordul elő, hogy a bírók fenyegetéseket kapnak.

Az LB elnöke hozzátette: a társadalom alapvető érdeke, hogy a bírák anélkül ítélkezhessenek, hogy tartaniuk kellene a fenyegetésektől.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×