eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Még fél évig mehetnek nyugdíjba az idei szabályokkal

A már megállapított nyugdíjakra nincs semmi hatása a nyugdíjszabályok változásának - jelentette ki a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára. A nyugdíjba készülőknek érdemes kiszámolniuk, hogy az idei vagy a jövőre életbe lépő szabályokkal járnak-e jobban.

Legalább negyven év szolgálati idővel mindegy, hogy valaki idén vagy jövőre vonul nyugdíjba - mondta el a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára.

A január 1-jén életbe lépő új nyugdíjszámítás szerint az 1988 és a 2006 közötti keresetek nyugdíjalapját a 2007-es szintre kell emelni, ugyanakkor a nyugdíjszámítás alapjául szolgáló kereseteket teljesen nettósítani kell.

A két változás együttes hatásaként körülbelül fél százalékkal csökken a megállapítható nyugdíj.

Mindez számokra lefordítva: az idén 100 ezer forintos nyugdíj jövőre változatlan szabályok esetén 107 ezer, az új számítás szerint - számolva az 5 százalékos emeléssel - 105 ezer forint.

Forgó Györgyné közölte: az átlag feletti keresetek a jövőben a nyugdíjban is érvényesülnek, két-három százalékos többletet eredményezve.

Aki néhány hónapja ment nyugdíjba, vagy idén jogosult rá, de még nem döntött, annak érdemes megvárnia a következő évet, kiszámolnia, hogy a régi vagy az új szabályokkal jár-e jobban. Ha számára a régi kedvező, hat hónapig még kérheti, hogy aszerint számítsák ki az ellátását.

További változások

A korkedvezményes nyugdíjakról a szakállamtitkár azt mondta: bizonyos munkakörök az egészségtelen körülmények miatt jogosítanak korkedvezményre. A cél az, hogy ne legyenek ilyen munkák, ha pedig vannak, a munkáltatók fizessenek többet a nyugdíjalapba.

Az állam ezeket a pluszterheket 2010-ig fokozatosan átadja a munkáltatóknak, akiknek igazolniuk kell, miért tartják fenn továbbra is a korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó igényét.

Szerzett jogok ezen a területen sem csorbulnak, nem veszti el senki a már meglévő korkedvezményét - hangsúlyozta Forgó Györgyné.

Előrehozott nyugdíj esetén 2008-tól már nem lehet fenntartani a nyugellátás melletti munkaviszonyt. Ha egy nyugdíjas 62 éves kora előtt munkaviszonyból 12 havi minimálbérnél többet keres, nyugdíját fel kell függesztenie.

A szakállamtitkár szerint a szakemberek a változásoktól a nyugdíjrendszer igazságtalanságainak kiküszöbölését várják.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×