eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

Elrettentő erejűek a megemelt közlekedési bírságok

Január elsejétől jelentősen nő a közlekedési bírságok összege, az Országgyűlés ugyanis hétfőn este elfogadta a szabálysértésről szóló törvény módosítását. A helyszíni bírság duplájára nő majd.

A szabálysértési törvény szerint január elsejétől a szabálysértési bírság összege 3000-től 150000 forintig terjedhet. Jelenleg 1000 forint és 150000 forint közötti összeg a kiszabható bírság.

A helyszíni bírságnál a kiszabható legkisebb összeg 3000, a legmagasabb 20000 forint lesz január elsejétől. Ez azt jelenti, hogy a kiszabható helyszíni bírság összege a duplájára nő. Egy tavalyi felmérés szerint ittas vezetésnél átlagosan 40 ezer forint volt a büntetés, míg gyorshajtásnál 30 ezer forintot szabtak ki.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára szerint a bírságok emelésére azért van szükség, mert eddig irreálisan alacsony összegeket szabtak ki. Juhász Gábor a javaslat általános vitájának kezdetén, a Parlamentben arról beszélt, hogy a bírság értékhatárát azért emelték fel, hogy annak legyen elrettentő ereje.

Január elsejétől a kiszabható büntetőpontok száma is emelkedik, egységesen három ponttal. Szándékos bűncselekmény esetén 10, gondatlan elkövetés miatt 7 pont lesz adható, szabálysértés esetén - annak súlyosságától és gyakoriságától függően - 1-6 pont adható.

A szigorítások azt is tartalmazzák, hogy segítségnyújtás elmulasztása, a közúti veszélyeztetés, ittas vezetés vagy cserbenhagyás után az autós jogosítványát is bevonhatják a rendőrök.
Ha valaki a jövőben nem fizeti be a helyszíni bírság összegét, akkor azt adó formájában az APEH fogja behajtani.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×