eur:
397.18
usd:
356.58
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Gyurcsány: hálásak vagyunk a sógoroknak

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megköszönte Ausztriának 1956-os és a rendszerváltozás időszakában nyújtott segítségét, és azt mondta: a két ország kapcsolata kifejezetten bensőségesnek mondható. A miniszterelnök erről a magyar-osztrák kormányülés kezdetén beszélt Budapesten, az Országház Delegációs termében.

Magyarország rendkívül hálás Ausztriának, amiért 1956-ban százezreknek nyitott utat a szabad világhoz, és a rendszerváltozás forgatagában pedig nem egyszerűen politikai, hanem emberi megértést és segítséget nyújtott - fogalmazott a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy az Országháznak abban a termében tartják az ülést, ahol az Osztrák-Magyar Monarchia idején a két országgyűlés képviselőinek delegációi tárgyaltak a közös hadügyekről, pénzügyekről és külügyekről.

Mint mondta: Ausztria és Magyarország történelme az évszázadok során összekapcsolódott, és a kapcsolatok legfontosabb részei, tartóelemei: az emberi, kulturális, lelki kapcsolatok azóta is fennmaradtak. Megjegyezte: ez a második találkozó a két kormány között.

A kormányfő szerint Ausztria és Magyarország kapcsolatát nem terhelik kisebbségi létből fakadó ellentétek.

Ezek a kisebbségek ma összekötnek bennünket, kettős identitásukat szabadon gyakorolhatják, jó példát mutatva a régió egészének - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette: a két országnak közös ügye "csaknem annyi van, mint égen a csillag", a közlekedésfejlesztéstől az energiapolitikai együttműködésig. Az energiapolitikával kapcsolatban a Európai Unió által kezdeményezett Nabucco-tervet említette.

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy három hét múlva megnyílik a schengeni határ, így különös jelentősége van annak, hogy a két ország közösen fejleszti a határ menti utakat, bicikliutakat.

A miniszterelnök gratulált az Osztrák Szövetségi Vasutaknak, mert megnyerte a magyar vasúti teherszállítást, rendkívül impozáns üzleti ajánlattal, jövőre vonatkozó regionális tervekkel és vételárral.

Kóka János gazdasági miniszter kedden jelentette be, hogy az osztrák Rail Cargo Ausztria és a GYSEV Zrt. konzorciuma 102,5 milliárd forintot ajánlott a MÁV Cargo részvényeiért, és az értékesítésről vele kezdik meg a tárgyalást.

Gyurcsány Ferenc elmondta: az, hogy sógoroknak hívjuk osztrák szomszédjainkat, jól jelzi, létezik egy mélyebb emberi kötődés.

Jó az együttműködés

Alfred Gusenbauer osztrák kancellár arról beszélt, hogy Magyarország hamarosan csatlakozik a schengeni övezethez, és ez azt jelenti, hogy a két ország közötti biztonsági együttműködés jó volt.

Úgy vélte a két ország közötti együttműködést kitűnően kiegészíti az Európai Unión belüli együttműködés.

Az osztrák kancellár szerint nagyon sok közös ügyünk van az Európai Unión belül a gazdaságban, a szociális ügyekben, az unió modernizálása tekintetében, illetve a lisszaboni folyamatban.

Alfred Gusenbauer azt mondta: hosszú, közös múlt van a két ország mögött, és nagyon büszkék Ausztria és Magyarország jó együttműködésére.

A kancellár a vasúti közlekedés fejlesztését hangsúlyozta, mivel szeretnének hozzájárulni a klímavédelemhez, ez pedig csak akkor lehetséges, ha a lehető legtöbb terhet sínen szállítják.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×