eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Rendíthetetlen optimizmus: Veres szerint vége a nehéz időknek

A kormány az államháztartás konszolidációs programjának tervezésekor tudatában volt annak, hogy a gazdasági növekedés átmenetileg lassul, az infláció pedig időlegesen gyorsul - mondta a pénzügyminiszter. Veres János a jövő évi költségvetés vitájának zárszavában, a parlamentben hozzátette: Magyarország a nagy rendszerek reformja miatt most átmeneti állapotban van.

A pénzügyminiszter elmondta: ahogyan az egyensúlyjavulás sikeresen végbemegy, úgy a növekedés lassulása tapasztalható.

Ezek olyan párhuzamos folyamatok, amelyek egyaránt azt mutatják, hogy a program sikeresen megvalósulóban van - jelentette ki Veres János.

A pénzügyminiszter megjegyezte: önmagában persze kedvezőtlen, ha a negyedéves GDP-adat egy százalékot mutat.

Ez a szám azért ilyen alacsony, mert a reformok eredményesek, csökken az állam, és a kisebb állam egyszeri hatásként a GDP lassulásában is érzékelhetővé válik - tette hozzá.

Veres János hangsúlyozta: 2009-től lényegesen gyorsabb ütemben növekedhet a magyar gazdaság.

Hozzátette: a 2006-2007. évi fiskális konszolidációt követően további, ilyen jellegű megszorító intézkedésre már nem lesz szükség.

A lakosság jövedelmi helyzetének javulásával összhangban a 2007-es visszaesés után ismét növekszik majd a háztartások fogyasztása.

A pénzügyminiszter szerint a felsorolt tényezők, valamint a folyamatos húzóerőt jelentő exportnövekedés a biztosítékai annak, hogy a GDP-növekedési üteme 2009-től kezdve tartósan a 4 százalékos sávba emelkedjen.

A miniszteri zárszó után a képviselők elfogadták a kormány által támogatott 169 módosító indítványt.

A javaslatokra a 334 jelenlevő képviselő közül 327 szavazott igennel, 7 nemmel, tartózkodás nem volt. A 2008. évi büdzséhez összesen 581 módosító indítványt nyújtottak be.

Daróczi Dávid kormányszóvivő korábban elmondta: a kabinet által támogatott javaslatok 14,2 milliárd forintos átcsoportosítást jelentenek az általános tartalék terhére. Hozzátette: a kormány csaknem 30 célra javasolt többlettámogatást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×