eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Egyhangú támogatás Nagy Jánosnak

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága egyhangúlag támogatta Nagy János kinevezését a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnökévé, illetve Borbély Attiláét a tanács ellenőrzőbizottságának elnökévé. Nagy János a meghallgatáson hangsúlyozta: mihamarabb szeretné megteremteni az állami vagyonkezelés és hatékony gazdálkodás feltételeit.

Az állami vagyonról szóló törvény értelmében az állami vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlására jön létre a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, a vagyon kezelését és a további privatizáció operatív feladatait pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. veszi át. Az új vagyonkezelő intézmény jövő év január 1-jétől működik majd.

A jelenlegi vagyongazdálkodással foglalkozó szervezetek, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt., a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, illetve a Nemzeti Földalapot kezelő szervezet ez év végéig tevékenykedik.

Nagy János hangsúlyozta: szakszerű, hatékony tanácsot szeretne szervezni, amely egy év alatt áttekinti a teljes állami vagyont, és megteremti a hatékony gazdálkodás feltételeit.

"A tanács munkájának szakszerűnek és hatékonynak kell lennie, mielőbb meg kell alkotni az állami vagyon naprakész, pontos nyilvántartását" - jelentette ki.

Nagy János a tanács előtt álló első feladatok közé sorolta az állami vagyon hasznosítására és fejlesztésére vonatkozó, középtávú stratégia megalkotását, illetve az új, integrált szervezet, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. létrehozását.

Nagy János elmondta: több mint 10 ezer milliárd forint nyilvántartási értékű állami vagyonról van szó.

A törvény szerint a testületnek jövő év végéig kell áttekintenie a teendőket és elvégezni a vagyonelemek átvilágítását.

Nagy János kiemelte: ez feszes munkatempót diktál majd a tanács számára. Hozzátette: arra törekszik, hogy a három szervezet integrációja január 31-ig befejeződjön.

Borbély Attila a felelősség hangsúlyozása mellett a törvényességre és a szakszerűségre hívta fel a figyelmet.

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke a jelöltről elmondta, hogy Borbély Attila együttműködése a számvevőszékkel eddig is kiegyensúlyozott volt, az ÁPV Zrt.-vel szemben megfogalmazott számvevőszéki kritikákat illetően a felügyelőbizottság is kifejezte aggodalmát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×