eur:
394.55
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

Sok tanár még most sem tudja, lesz-e állása tanévkezdetkor

Nyolc és fél ezer pedagógus maradhat szeptembertől munka nélkül - mondta az InfoRádióban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Kerpen Gábor szerint a tanárok számára bizonytalan a tanévkezdés, sokan ugyanis még most, tizenegy nappal az első tanítási nap előtt sem tudják, hogy elbocsátják-e őket. Ugyanakkor a Pedagógusok Szakszervezete szerint ez elhamarkodott becslés.

Sok pedagógusnak találgatással telt a nyár: lesz-e még munkahelye, összevonják-e egy másikkal azt az osztály, ahol tanított - mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Kerpen Gábor hozzátette: vannak olyan kollégáik, akik még most sem tudják, hogy lesz-e szeptember 3-ától állásuk.

Közölte: a magyar jogszabályok szerint, ha nem csoportos létszámcsökkentés történik - vagyis, ha az azonos munkakörben dolgozóknak kevesebb mint 25 százalékát bocsátják el -, a munkáltató nem köteles előre értesíteni a dolgozóit a felmentésükről.

A PDSZ elnöke hozzátette: több mint 8.500 pedagógus marad állás nélkül szeptembertől.

Azoknak, akiknek megmarad az állásuk, újabb adminisztrációs feladatokra kell felkészülniük, hiszen gyakornoki szabályzatot kell csinálniuk - mondta Kerpen Gábor.

A szakszervezet elnöke hozzáfűzte: egyetlen pozitív újdonság került a rendszerbe, eszerint a pedagógusoknak nem lehet ingyenmunkát elrendelni, minden plusz feladatot ki kell fizetni nekik.Becslések

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak elmondta: negatívumként értékelik a kötelező óraszám húszról huszonkettőre emelését, mert ez érzékelhető keresetcsökkenést, valamint létszámleépítést jelent.

Varga László szerint nem pontos a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének becslése, amely szerint 8500 tanár és tanító veszti el az állását szeptembertől, hiszen még azt sem lehet pontosan tudni, hogy hány státusz szűnik meg.

A PSZ elnöke fenntartja korábbi állítását, miszerint, ha a negatív intézkedések hatása maximálisan jelentkezik, a megszűnő státuszok száma elérheti, de akár meg is haladhatja a tízezret.

Varga László úgy véli: szeptembertől nehezebb lesz a tanárok munkája, mivel több órát kell kötelezően letanítniuk az összevonások miatt nagyobb csoportokban, ugyanakkor érdemben nem nő az iskolák támogatásának összege.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×