eur:
394.55
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

Gyurcsány: Tartsák szemmel a Magyar Gárdát!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - azután, hogy hazai és nemzetközi zsidószervezetek aggodalmukat fejezték ki - a legfőbb ügyészhez fordult a Magyar Gárda megalapításával kapcsolatos jobbikos tervek miatt. Közben a Fidesz elnöke és parlamenti frakcióvezetője arról biztosította a zsidószervezetek vezetőit, hogy a "Fidesz nem engedi, hogy bármely honfitársunkat származása, vallási vagy egyéb identitása alapján hátrányos megkülönböztetés érjen".

"A szélsőjobboldali Jobbik Magyarország Mozgalom által életre hívott, a bíróság által már bejegyzett Magyar Gárda nevű szerveződés itthon, de Európában és a szabad világban is tiltakozások sorát váltotta ki. Hozzám is több hazai és nemzetközi szervezet, illetve számos honfitársam tiltakozása jutott el az elmúlt napok során" - olvasható Gyurcsány Ferenc Kovács Tamásnak címzett levelében.

"Osztom azok véleményét, akik szerint a Magyar Gárda életre hívása - az eddig megismert tények és nyilatkozatok alapján - magában hordozza annak közvetlen veszélyét, hogy sérülhetnek legfontosabb közös értékeink: az emberi méltóság tisztelete, a félelem nélküli hétköznapokhoz való jog, egymás kultúrájának, származásának és világlátásának tisztelete" - írta a kormányfő.

Közölte: a heves reakciók, érthetők, hiszen az antiszemitizmus és a kirekesztő gyűlölet évek óta "itt kopogtatnak az ajtónkon. Nem engedhetjük, hogy átlépjék a küszöböt".

"Egy köztársaságnak joga az önvédelem, az alkotmányos intézmények vezetőinek pedig kötelessége e jogi-politikai oltalom biztosítása a polgárok felé bármilyen félelemkeltő, ordas eszmével szemben. Nem fordult még elő a pályafutásom alatt, hogy a legfőbb ügyészhez, mint a civil szervezetek törvényes működése felett őrködő alkotmányos szervezet első emberéhez forduljak ilyen ügyben. Most mégis megteszem, mert hiszem: közös felelősségünk van abban, hogy a szólás és gyülekezés szabadságának alkotmányos alapjogával senki ne élhessen vissza. Az én felelősségem politikai, a legfőbb ügyészé - többek között az egyesülési jogról szóló, 1989. évi II. törvény értelmében - jogi" - írta Gyurcsány Ferenc.

"Ezért kérem az Ön személyén keresztül a köztársaság ügyészségét arra, hogy a Magyar Gárda nevű szerveződés működését a részletekre is kiterjedő különös figyelemmel kövesse, és a hatályos jogszabályokkal, illetve a magyar alkotmánnyal ellentétes cselekmény esetén haladéktalanul lépjen fel. A Magyar Köztársaság polgárainak és a polgárok szerveződéseinek joga van a gondolat, a vélemény és a szólás szabadságához. Jól tudjuk, e szabadságnak csak egy valami szabhat korlátot: a másik polgár szabadsága - joga a félelem nélküli hétköznapokhoz, az emberi méltósághoz. Ezen egyértelmű határvonal éber védelmére kérem most Önt, illetve az ügyészség szakembereit" - áll a levélben.

A Fidesz megvédi azokat, akiket fenyegetnek

"Mint ahogyan a tavalyi esztendőben határozottan léptünk fel a demokratikus jogaikkal élő békés tüntetőket ért rendőri brutalitással szemben, úgy a jövőben is ki fogunk állni minden társadalmi csoport mellett, amelyet fenyegetés ér, vagy amelyek szabadságjogait önkényesen korlátozni akarják" - olvasható Orbán Viktor és Navracsics Tibor levelében, amelyet a European Jewish Congress és a World Jewish Congress vezetőjének írtak.

Közölték: "Polgári értékrenden alapuló politizálásunk következtében mélyen hiszünk az emberek és az általuk létrehozott közösségek - így a magyarországi zsidóság - egyenjogúságában és szabadságjogaik sérthetetlenségében".

"Éppen ezért biztosítjuk Önöket, mint a világ zsidóságának jogaiért küzdő szervezetek vezetőit, hogy magyarországi zsidó honfitársaink emberi és szabadságjogait minden demokratikus eszközt felhasználva meg fogjuk védeni" - áll a levél végén.

Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×