eur:
394.52
usd:
354.94
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

"Érdekeket sért a rákbetegek színvonalas gyógyítása"

A magyarországi rákbetegek színvonalas gyógyítása kizárólag európai színvonalú, és az Európai Unió által is akkreditált onkológiai centrumokban képzelhető el, ezért most ezek kialakítása zajlik, annak ellenére, hogy a folyamat rengeteg érdeket sért - mondta az InfoRádiónak az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-főorvosa. A nemzeti rákellenes programot is jegyző Kásler Miklóst a Magyar Köztársasági Érdemrendje Középkeresztjével tüntette ki Sólyom László köztársasági elnök.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezte, hogy minden ország dolgozza ki a maga rákellenes programját. Az akcióhoz Magyarország is csatlakozott, és az így elkészült Nemzeti Rákellenes Program 2006-ban kormányprogram lett, így kormányzati támogatást is kapott - mondta az InfoRádiónak Kásler Miklós.

Az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-főorvosa közölte: a magyar programot nemzetközileg is magasra értékelték, figyelembe vették a WHO irányelveinek kidolgozásánál, és kvalifikálta a UICC, egy nagy nemzetközi rákellenes szervezet.

A program legfontosabb megvalósult elemei között van az onkoterápiás protokoll, amelyet Európában elsőként Magyarországon vezettek be, emellett 1998-ban megjelent az első onkológiai egyetemi tankönyv. Lényeges volt a sugárterápia fejlesztése, a vastag- és végbélrákszűrés modelljellegű, valamint az emlőrák népességszintű szűrése.

Egyelőre azonban nem történt meg a struktúra - egy központi intézet, és a lakosságszámnak megfelelő, speciálisan képzett embereket tömörítő regionális, illetve megyei onkológiai centrumok - kialakítása - tette hozzá Kásler Miklós.

Perifériás érdekek

A szakértő elmondta: hamarosan akkreditálják a teljes európai onkológiai ellátórendszert, az első négy intézmény között lesz az Országos Onkológiai Intézet, ez azonban perifériás érdekeket is sért.
"Rengeteg az álszakértő, és a perifériás érdekek mellett érvelő úgynevezett szakértő ebben a kérdésben" - jelentette ki az Országos Onkológiai Intézet vezetője.

Itt rendkívül nagy a tét, rákos betegségről van szó, a hiba lehetőségét pedig minimalizálni kell. Ennek a módszere pedig a centralizálás - fűzte hozzá Kásler Miklós.

Ezután a magyarországi betegek rendkívül drága és hatásos terápiákat kaphatnak majd, ezeket a kezeléseket azonban csak az onkológiai teamek adhatják meg nekik - mondta.

"Pontosan tudom, mit kell tenni ahhoz, hogy a betegek jól járjanak: nőjön a túlélési esélyük, vagy a lehetőségük arra, hogy emberhez méltó körülmények között éljenek" - közölte a szakértő.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×