eur:
394.52
usd:
354.94
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Elhunyt a "cigányok apostola"

Életének 82. évében elhunyt Lakatos Menyhért József Attila-díjas író - tudatta az a Magyar Írószövetség. Lakatos Menyhértre Rostás Farkas György emlékezett az InfoRádióban.

Õ hozta össze a világ cigányságát - emlékezett rá kollégája, aki csaknem 40 éven keresztül dolgozott együtt Lakatos Menyhérttel. Füstös képek című művét tizenhat nyelvre fordították le, és a világ minden pontjára eljutott.

"Õ volt a cigányok apostola" - jelentette ki róla pályatársa, aki szerint nélküle nem lenne cigány identitás, kultúra és művészet.

Lakatos Menyhért még a legszegényebbekhez is elment, hogy meséljen nekik.

Vésztőtől a Magyar Tudományos Akadémiáig

Lakatos Menyhért 1926-ban, Vésztőn született. 1954-ben a nagykőrösi népi kollégium mérnöki szakán végzett, majd a szeghalmi járási tanács igazgatási osztályvezetője lett. 1969-től a Magyar Tudományos Akadémia szociológiai kutatócsoportjának ciganológiai munkatársa. Irodalmi munkásságáért József Attila-díjat kapott.

Az író a TIT Országos Cigánybizottságának, a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének elnöke, a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetségének ügyvezető elnöke volt. 1994-ben a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőjelöltjeként indult a választásokon.

Főbb művei

Lakatos Menyhért 1970-től publikált, főbb művei közé tartozik a Füstös képek (regény, 1975); Angárka és Busladarfi (mesék, 1978); A hét szakállas farkas (mese, 1979); A hosszú éjszakák meséi; A paramisák ivadékai (kisregény, 1979); Az öreg fazék titka (mesék, 1981); Akik élni akartak (regény, 1982); A titok (elbeszélések, mesék, 1998).

Hanganyag: Sárközi Lóránt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×