eur:
394.46
usd:
354.52
bux:
72924.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Cserháti Ferenc lesz a világ magyar híveinek vezetője

A rendszerváltás után 17 évvel befejeződik a magyar Katolikus Egyház integrációja. Esztergomban szerdán szentelik fel a nyugati magyarság első olyan püspökét, aki a Magyar Püspöki Konferencia tagja is lesz. Mindeddig közvetlenül a pápa szentelte föl a Kárpát-medencén kívüli magyar hívők legfőbb vezetőjét.

Püspökké szenteli Cserháti Ferencet Erdő Péter bíboros, Ternyák Csaba egri érsek és Schönberger Jenő szatmári püspök - mondta az InfoRádiónak a Magyar Katolikus Egyház sajtófőnöke.

Szerdahelyi Csongor hozzátette: Cserháti Ferenc - aki évtizedekig Münchenben dolgozott - az esztergomi egyházmegye segédpüspöke lesz egy különleges megbízatással; ő lesz a Kárpát-medencén kívül élő magyarok püspöke.

A feladatot korábban a Kanadában élő Miklósházi Attila látta el, ő azonban tavaly visszavonult.

A sajtófőnök elmondta: Cserháti Ferenc lesz az első olyan püspök ezzel a megbízatással, aki első pillanattól fogva a Magyar Püspöki Konferencia tagja lesz.

Ezt a kommunista időkben se a magyar egyház, se a Vatikán, se a nyugati magyarság nem akarta, hogy olyan pap kapja ezt a feladatot, aki függ a hazai viszonyoktól - fűzte hozzá Szerdahelyi Csongor.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×