eur:
394.57
usd:
354.69
bux:
72936.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Rogán most melléfogott

A Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal törvénysértőnek minősítette az V. kerület fideszes polgármesterének azokat a határozatait, amelyekben két minisztérium "jogtalan közterület-használata" miatt "büntető mértékű" használati díjat szabott ki. Rogán Antal az eljárást elfogultnak tartja.

Ezekben az ügyekben a polgármesternek nem volt hatásköre eljárni - írta közleményében Forgács Imre, a hivatal vezetője.

Közlése szerint a hatályos kerületi rendelet csak a közterület-használat iránti kérelmek elbírálására jogosítja fel a polgármestert, de a jogtalan használattól való eltiltás vagy szankcionálás nem az ő, hanem a képviselő-testület joga.

A hivatal az önkormányzatok működésére vonatkozó törvényességi ellennőrzési jogkörében eljárva megállapította, hogy "a polgármester sorozatosan törvénysértő határozatokat adott ki" - írta Forgács Imre.

Jelezte: törvényességi észrevételében felszólította Rogán Antalt, hogy a törvénysértő gyakorlatot szüntesse meg.

Egyúttal a képviselő-testülethez is fordult, hogy a testület "az eljárási szabályokban biztosított felügyeleti jogával élve vizsgálja meg a törvénysértő határozatokat, és tegye meg a szükséges intézkedéseket."

Rogán: elfogult eljárás

Rogán Antal szerint a hivatalvezető "főnökének", az önkormányzati miniszternek az utasítására támadta meg a Belvárosi Önkormányzat döntéseit, vagyis "az egyik miniszter próbálja menteni a másikat".

"Forgács Imre hivatalához méltatlan módon nem pártatlan köztisztviselőként, hanem kormánykatonaként járt el, amikor példátlan sürgősséggel törvénytelennek próbálja minősíteni" Belváros-Lipótváros Önkormányzatának az Egészségügyi Minisztériumra és a Honvédelmi Minisztériumra vonatkozó döntését - olvasható Rogán Antal kommünikéjében.

A belvárosi polgármester szerint a közigazgatási hivatal vezetője nem adhat felmentést a minisztériumoknak, mivel a szóban forgó közterületek az V. kerület tulajdonát képezik.

Rogán Antal közleményében hangsúlyozta azt is, hogy a belvárosi önkormányzat törvényesen járt el, álláspontját akár bíróság előtt is kész megvédeni.

Rogán Antal augusztus 10-én jelentette be, hogy az Egészségügyi Minisztériumnak 10,5 milliárd forintot kell fizetnie a parkolásra használt belvárosi közterületek után.

A fideszes politikus akkor elmondta: az elmúlt évben több belvárosi közintézményt szólítottak fel arra, hogy szabadítsák fel az önkényesen használt területeket és fizessék meg azok után a használati díjat.

A polgármester szerint az V. kerületnek sok intézménnyel sikerült már megállapodnia az elmaradt díjakról és a közterület-használatról, ám a honvédelmi és az egészségügyi tárca hónapokig nem reagált a megkeresésekre.

A fideszes politikus beszámolt arról is, hogy a tárcáknak ezért két-két határozatot küldött; az egyik a közterületek felszabadításáról, a másik az elmaradt díjak befizetéséről szól.

Az Egészségügyi Minisztérium azt közölte, hogy megítélése szerint a kerület által megjelölt parkoló felett a tárca rendelkezik, így álláspontját kész bíróság előtt is megvédeni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 17. 14:42
×
×
×
×