eur:
394.49
usd:
354.34
bux:
72759.17
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

"Semmi sem indokolta, hogy ilyen drágán épüljön meg a kőröshegyi völgyhíd"

A 4-es metró 500 milliárdos költsége sok olyan beruházásra lenne elég, amelyek jóval hatékonyabban javítanák Budapest és környéke közlekedését - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense. Vörös Attila kiemelte: pazarlásnak tartja a kőröshegyi völgyhidat, amely szerinte rossz döntés eredményeképpen épült meg.

A 4-es metró megépítése jelentős könnyebbséget jelent egy szűk utazói réteg számára, de csekély lesz a hatékonysága - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense.

Vörös Attila kiemelte, hogy a 4-es metró átalakítja a közlekedési szokásokat, környezeti tehermentesülést jelent a fővárosnak, ám ez nem lesz olyan jelentőségű, amelyet a rá szánt pénz sejtet.

A docens hangsúlyozta: a 4-es metró 500 milliárdos költségéből meg lehetne építeni az óbudai és albertfalvai hidat, be lehetne fejezni az M0-ás autópálya budai szakaszát, a Duna alatt közúti alagutakkal lehetne összekötni Nyugat-Budát és Kelet-Pestet, fel lehetne újítani a HÉV-vonalakat, továbbá 30 új villamost vagy 500 új buszt és 40 új HÉV-szerelvényt lehet vásárolni.

Intézményes pazarlás a kőröshegyi völgyhíd megépítése, amire nem volt szükség, és rossz döntés eredményeként épült meg - vélekedett Vörös Attila. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense hozzátette: Magyarországon néhány helyen szükség lenne kiemelten drága és speciális építményekre, például az M0-ás esetében ez érthető is lenne.

A településhálózat adottságai és az útvonal-vezetési terepviszonyok nem indokolták, hogy ilyen drágán épüljön meg a völgyhíd - közölte Vörös Attila.

A docens kiemelte: Magyarországon több olyan autópálya is van, amely hasonló területen halad át, de egyik esetben sem építettek ilyen hatalmas hidat. Meg lehetett és meg kellett volna oldani ezt más módon - tette hozzá.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Már áll a mobilgát Szentendrén, ahol pénteken 7 és fél méternél tetőzhet a Duna

A hét elején 300 ezer homokzsák érkezett a Pest vármegyei városba, ahol önkéntesek jelentkezését várják a szükséges árvízvédelmi munkák elvégzésére. Hétszáz centiméter feletti vízállás esetén több utca is víz alá kerülhet Szentendrén.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×