eur:
394.57
usd:
354.69
bux:
72936.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Nem sokáig lesz jobb itt, mint az észteknél

Az észtek mennek legkésőbb nyugdíjba, míg a lengyelek leghamarabb - derült ki az Eurostat felméréséből. Magyarország az Európai Uniós tagállamok között középmezőnyben van, a jövőben azonban biztosan emelkedni fog hazánkban is a nyugdíjkorhatár - közölte Madár István, a portfolio.hu elemzője.

A frissen csatlakozott uniós tagállamok között Magyarországon a legmagasabb GDP-arányosan a szociális kiadások mértéke, ugyanakkor ez az arány a fejlett országokban még nagyobb, vagyis a fejletlenebb államok többnyire kevesebb forrást költenek arra, hogy a jövedelemkülönbségek az országban szűküljenek - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője.

Madár István közölte: a skandináv országokban alacsonyabb a nyugdíjkorhatár, emiatt azonban erőteljesebb az adóterhelés, így azonban erősebb a szociális háló és magasabbak a nyugdíjak is.

A balti államokban azonban jellemzően magas a nyugdíjkorhatár, de jelentősen eltérhet a nyugdíjba vonulás valódi időpontja és a hivatalos korhatár. Észtországban például sokan már 62 éves koruk előtt befejezik a munkát, míg a nyugdíjkorhatár 65 év az országban - tette hozzá az elemző.

Magyarországon a férfiak általában 59,6 évesen, míg a nők 57 évesen mennek nyugdíjba, ebből a szempontból a középmezőnyben vagyunk, és nálunk közepes mértékű a jövedelem-újraelosztás is a szociális rendszeren keresztül - mondta a portfolio.hu elemzője.

Madár István közölte: a jelenlegi rendszerben folyamatosan nő a nyugdíjkassza hiánya, és ezen csak úgy lehet változtatni, ha emelik a nyugdíjkorhatárt, arról azonban egyelőre nincs információ, hogy mikor.

Hanganyag: Koncz Anita

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 17. 14:42
×
×
×
×