eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Rendkívüli intézkedésekre készül a kormány - a nap legfontosabb hírei

Rendkívüli intézkedéseket hoz a kormány, ha az élelmiszerek ára a szokatlan időjárás miatt több mint 20 százalékkal emelkedne - jelentette be a földművelésügyi miniszter. Gráf József a beavatkozás lehetséges formájának nevezte az áfa csökkentését bizonyos alapanyagoknál.

Rendkívüli intézkedéseket hoz a kormány, ha az élelmiszerek ára a szokatlan időjárás miatt több mint 20 százalékkal emelkedne - jelentette be a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Gráf József az állami beavatkozás lehetséges formájának nevezte az áfa csökkentését bizonyos alapanyagoknál. Az agrártárca vezetője úgy vélte: az aszály miatt kialakult rendkívüli helyzet után elkerülhetetlennek látszik az élelmiszerek átlagos 15-20 százalékos drágulása. Gráf József megismételte: a magyar állattartókat takarmányvásárlási hitellel kívánják segíteni, emellett tárolási költségtérítést is biztosítanának. Hangsúlyozta: szeretnék az országban tartani a még magyar raktárakban lévő mintegy 1,2 tonnás intervenciós kukoricakészletet. Közben az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke azonnali intézkedést sürgetett a gabonakészletek zárolására. Font Sándor úgy fogalmazott: a kormány nyerészkedni próbál a termény eladásával, miután az intervenciós készleteket 100 euróért vásárolta meg a gazdáktól és most 150 euróért akarja eladni.

Becslések szerint átlagosan 20-22 forinttal emelkedik a kenyér kilogrammonkénti ára a közeljövőben a kisebb búzatermés miatt. Werli József, a Pékszövetség szakmai titkára az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy a liszt felvásárlási ára az utóbbi időben 40 százalékkal emelkedett és októbertől ismét drágulhatnak a kenyérfélék. A nyári betakarítások már országszerte befejeződtek. Benedek Fülöp, az agrártárca szakállamtitkára az Országos Aratási Koordinációs Bizottság ülése után közölte: csaknem 2 millió hektárról összesen 6,2 millió tonna gabonát vittek a magtárakba a gazdálkodók. Hozzátette: a terméshozam közepesnek számít, az idei búza minősége viszont kiváló.

A Janesch Péter magyar és Kengo Kuma japán építész által vezetett csapat nyerte a budapesti kormányzati negyed tervpályázatát, és a vele járó 20 millió forintot - jelentette be Görözdi György, a bíráló bizottság elnöke. A második helyen a Finta és Társai Építész Studió Kft., míg a harmadikon az Artonic Design Kft. végzett; a két cég 19, illetve 9 millió forintot kapott. A beruházás maximális költsége 142 és fél milliárd forint lehet. A kormányzati negyed a miniszterelnökséget leszámítva valamennyi központi államigazgatási szervezetnek helyet ad majd a tervek szerint 2009 májusától.

Augusztus elsejétől 91 társadalombiztosítás által támogatott gyógyszer ára csökkent átlagosan 10 százalékkal. Molnár Barbara, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője elmondta: a készítmények között van vérnyomás- és koleszterincsökkentő, cukorbetegség kezelésére alkalmas patikaszer, fájdalomcsillapító, szívritmus-szabályzó és antibiotikum.

Egy év alatt 9,5 százalékkal emelkedett a regisztrált álláskeresők száma és továbbra is jelentősek az eltérések az egyes megyék mutatói közt. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat tájékoztatása szerint július végén 412.233 álláskeresőt tartottak nyilván; ez a júniusi adatokhoz képest 2,4 százalékos növekedés. A regisztrált álláskeresők aránya Budapesten 3,1 százalék volt, míg például Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 19,7 százalék és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 20,6 százalék. Az országos ráta 9,4 százalék.

Az InfoRádió értesülése szerint egy-két napon belül várhatóan ismét le kell állítani a 4-es metró tegnap előtt újraindított 1-es fúrópajzsát, mert továbbra is repedéseket okoz az alagút betonszelvényein. A különbség a korábbi esethez képest annyi, hogy most nem oldalt, hanem felül található a fúrópajzson lerakódás. A két pajzs körülbelül 300 méter hosszú alagutat fúrt ki eddig.

Budapesten a II. világháború roma áldozataira emlékeztek az Országos Cigány Önkormányzat székházánál és a Nehru parkban, valamint a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök üzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy a vészkorszak nem fizikai, hanem verbális-szellemi erőszakkal kezdődött. A Cigány Világszövetség kongresszusának 1972-ben hozott határozata alapján, azért tartják augusztus 2-án a roma holokauszt nemzetközi emléknapját, mert 1944-ben ezen a napon néhány óra alatt több mint 3 ezer romát gyilkoltak meg az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban. Az egykori lengyelországi láger területén lévő emlékműnél több száz túlélő és az áldozatok hozzátartozói, valamint magas rangú európai kormánytagok vettek részt a megemlékezésen.

Szerbia kész lemondani szuverenitása egy részéről azért, hogy Koszovót megtarthassa jelenlegi határain belül - közölte a szerb külügyminiszter. Vuk Jeremic azt mondta: Belgrád a közelgő tárgyalásokon a lehető legszélesebb körű autonómiát akarja felajánlani Koszovónak, lehetővé téve például az albán többségű tartomány belépését a Világbankba és a Nemzetközi Valutaalapba is.

Az Egyesült Államokban 4 ember halálát erősítette meg a rendőrség, miután leszakadt egy autópályahíd Minneapolisban. A sérültek száma a legutóbbi közlések szerint 60, közülük 6 állapota válságos. A szerencsétlenség idején legalább 50 jármű volt a hídon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×