eur:
396.08
usd:
359.37
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Miért nem tanulnak nők villamosmérnöknek?

Gyógypedagógia, óvodapedagógia, egészséggondozás. Nem sok fiatal férfinak jut eszébe, hogy ezekre a szakokra jelentkezzen. A nők azonban a XIX. században is sokkal szívesebben választják ezeket a felsőoktatási képzéseket, mint például a villamos- vagy gépészmérnök szakokat.

Bár az arányuk csökken, de még mindig több nő jelentkezik a felsőoktatásba, mint férfi - derül ki az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) felméréséből. Tavaly a jelentkezők 58 százalékát alkották, idén 56 százalékát. Szeptembertől 61 ezer nő szeretne továbbtanulni.

Bizonyos szakokon azonban több mint 90 százalékos az arányuk, amely azt mutatja, hogy a nemi szerepekről alkotott sztereotípiák még mindig erősek a társadalomban.

Gyógypedagógia, óvodapedagógia vagy egészséggondozás és prevenció alapszakra több mint 90 százalékban nők jelentkeznek - közölte az OFIK PR munkatársa.

Nagy Gabriella hozzátette: a gyengébbik nem képviselői kedvelik még a bölcsész- és társadalomtudományi, valamint az orvosi képzést.

Villamosmérnöknek vagy gépészmérnöknek azonban szinte csak férfiak jelentkeznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×