eur:
396.5
usd:
359.94
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Elkeseredés és sztrájkhangulat az orvosi egyetemeken

Sztrájkhangulat alakult ki az orvosi egyetemeken. A Semmelweis Egyetem munkatársai elvesztették vizitdíj-mentességüket, az intézmény már étkezési utalványt sem ad, sőt, az anyagi nehézségek miatt tömeges elbocsátások várhatók. Ennek ellenére, elképzelhető, hogy októberben csődbiztost kell kirendelni az intézménybe.

Ellehetetleníti az egyetemek gazdálkodását, hogy a kórház-átalakítások óta nem jutnak hozzá az úgynevezett progresszív ellátási díjhoz, amelyet a különösen súlyos, szövődményes betegek ellátása után kaptak korábban. Ez a négy orvosi egyetemnek összesen 10-11 milliárd forintos kiesést jelent.

Mindez oda vezethet, hogy októberre már csődbiztost kell kirendelni az intézménybe - mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem szakszervezeti titkára.

Az intézmény ugyanakkor mindent megpróbálnak a kiadások visszafogására. Eddig a szociális juttatásokat próbálták lefaragni, megvonták a dolgozók vizitdíj-mentességét és az étkezési hozzájárulást is. Emiatt viszont sztrájkhangulat alakult ki az egyetemek.

A feszültségeket tetézi, hogy a dolgozók úgy látják: kifogásolható az ágyszám-csökkentés miatti tömeges elbocsátás is - közölte Berki Zoltán.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: fontolgatják, hogy sztrájkbizottságot hozzanak létre, hogy így kényszerítsék a kormányzatot a tárgyalásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
MNB: az őszi hónapokban még emelkedhet az infláció

MNB: az őszi hónapokban még emelkedhet az infláció

Megfelelt a jegybank várakozásainak az augusztusi 3,4 százalékos inflációs adat, de az őszi hónapokban ennél magasabb lehet a fogyasztói árindex – mondta az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóságának vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×