eur:
396.07
usd:
359.4
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

A fordulatok napjának legfontosabb hírei

Felismerte támadóit a Budapesten, a Múzeum körúton május elején megerőszakolt lány; a Nemzeti Nyomozó Iroda szerint a kedden őrizetbe vett férfi adta el a móri bankrablásnál használt fegyvereket a tetteseknek; két héten belül visszatérhet a Fővárosi Állatkert igazgatói székébe Persányi Miklós volt környezetvédelmi miniszter. A nap legfontosabb hírei.

Valóban rendőrök voltak a tettesek

Felismerte támadóit a szembesítéskor az a 21 éves lány, akit rendőrök erőszakoltak meg május elején Budapesten, a Múzeum körúton. Mind az öt gyanúsított a Rendészeti Biztonsági Szolgálat kötelékébe tartozik. Dobozi József dandártábornok, a szervezet parancsnoka közölte: az érintett rendőröket azonnal felfüggesztette beosztásukból, és fegyelmi eljárást kezdeményezett velük szemben. A 21 éves lány állítása szerint május 4-én, a Múzeum körúton az őt igazoltató 5 rendőr pénzt kért tőle, majd közölték, hogy előállítják a kapitányságra, de ehelyett egy sötét mellékutcába vitték, ahol közülük ketten megerőszakolták. Az Országos Rendőr-főkapitányság közleményben ítélte el az erőszakos cselekményt. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője korábban azt mondta: intézkedési tervet dolgoznak ki a hasonló esetek megelőzésére.

A fegyverkereskedő

A Nemzeti Nyomozóiroda szerint a móri üggyel összefüggésben kedden őrizetbe vett férfi adta el az 5 évvel ezelőtti bankrablásnál használt fegyvereket a tetteseknek. Az iroda bűnügyi főosztályának vezetője elmondta: a 34 éves tatabányai férfit - lőfegyverrel visszaélés miatt - terrorelhárítók fogták el, jelenleg őrizetben van, és kezdeményezték előzetes letartóztatásba helyezését. Csizner Zoltán közölte: álláspontjuk szerint a férfi nem volt ott Móron; a nyolc halálos áldozatot követelő bankrablást a gyanú szerint az idén februárban őrizetbe vett N. László és V. Róbert követte el. -- Móron 2002. május 9-én raboltak ki egy bankfiókot; az üggyel összefüggésben a más bűncselekményekkel is vádolt Kaiser Edét tényleges életfogytiglani börtönre ítélték; feltételezett társa, Hajdú László megismételt pere még tart.

Persányi visszatér

Az InfoRádió értesülése szerint két héten belül visszatér a Fővárosi Állatkert igazgatói székébe Persányi Miklós, volt környezetvédelmi miniszter. A szabaddemokrata politikus június elsejétől megbízott igazgatóként vezetné az intézményt, végleges kinevezését a május 22-én kiírandó pályázaton nyerheti el.

Sztrájkhangulat

Sztrájkra is kész az orvosegyetemek szakszervezeteinek többsége az áprilisi kórházátalakítás következményei miatt. A Semmelweis Egyetem szakszervezeti titkára az InfoRádióban úgy fogalmazott: hónapokon belül csődközeli helyzetbe kerülhet a négy orvosegyetem. Berki Zoltán emlékeztetett arra, hogy elfogadhatatlannak tartják a többi között a 10 milliárd forinttal kevesebb állami támogatást, az alacsonyabb bérezést, valamint az ágyszám-csökkentés miatti tömeges elbocsátásokat.

Infarktus az ügyészségen

A Legfőbb Ügyészséghez fordult a szívkatéteres vizsgálatokra vonatkozó teljesítmény-volumen korlátozás miatt a Konszenzus Egészségügyi-Jogi Társaság elnöke. Martini Jenő, a szakorvosi és jogi diplomával egyszerre rendelkezőket tömörítő szakmai szervezet vezetője az Inforádióban emlékeztetett arra: Horváth Ágnes egészségügyi miniszter múlt héten azt mondta: a sürgősségi esetek elsőbbséget kell, hogy élvezzenek az infarktusos betegek ellátásánál is. A társaság elnöke úgy vélte: orvosi szabályt ír felül az egészségügyi tárca rendelkezése, mert azzal veszélybe kerülhet a várólistán lévő betegek élete.

A jövő nemzedékekért

Mielőbbi szakértői egyeztetést szeretne a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa hatásköréről és feladatairól a Védegylet. Jávor Benedek, a szervezet szóvivője az InfoRádióban hangsúlyozta: szeretnék, ha az új ombudsman hatékonyan léphetne fel a környezet védelme érdekében, így vizsgálhatná a környezetterhelő tevékenységet folytató cégeket is.

Nyertek a tűzoltók

Egy elsőfokú bírósági határozat túlmunkának minősítette a tűzoltók heti 48 órán túli munkavégzését, amelyért őket külön díjazás illeti meg. A szekszárdi munkaügyi bíróság nem jogerős határozatát a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének jogi képviselője ismertette. Szekeres Csaba közölte: számításaik szerint egy óra túlszolgálat becsült összege bruttó 1450 forint, vagyis a díjak kifizetése csaknem tízmilliárd forint terhet jelenthet a költségvetésnek. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete az összeget a mintegy 7000 tűzoltót figyelembe véve, három évre visszamenőleg számolta ki.

Csak nonprofit rendezvények

A közeljövőben csak non-profit rendezvényeket szervezhetnek Budapesten, az V. kerületi Szent István téren - jelentette be a városrész fideszes polgármestere. Rogán Antal közölte: a kerület békéje és nyugalma érdekében visszavonja a terület hasznosítására vonatkozó terveit. A polgármester azt mondta: felkéri Pásztor Tibort, az V. kerületi MSZP-frakció vezetőjét, hogy dolgozzanak ki egy területhasznosítási koncepciót. Rogán Antal arra vár javaslatot, hogy miként lehetne többletforráshoz juttatni a belvárosi önkormányzatot. Elmondta: a Szent István tér kialakítása eddig 450 millió forintba került, a környező utcák rendbetételéhez pedig további egymilliárd forintra van szükség.

Bírság

A Gazdasági Versenyhivatal ötmillió forintra bírságolta a Rossmann Magyarország Kft.-t. A Hivatal szerint a cég nem a valóságnak megfelelő árakat tüntetett fel reklámújságjaiban, és ezzel megtévesztette a fogyasztókat.Állásfoglalás Malina Hedvig ügyében

Független, politikai befolyástól mentes igazságszolgáltatást kér Szlovákiától Malina Hedvig ügyében az Országgyűlés külügyi bizottsága. Ezt közös tájékoztatón jelentette be a testület fideszes elnöke és szocialista alelnöke. A fideszes Németh Zsolt úgy fogalmazott: az ügyben Szlovákia a politikai hatalom érdekeit szolgáló koncepciós pert készít elő. Az ellenzéki politikus szerint az eljárással azt akarják bizonyítani, hogy a magyarellenesség vádját a magyarok használják a szlovák kormány lejáratására. A szocialista Szabó Vilmos úgy vélte: a Malina Hedvig elleni per a szlovák jogállamiság és a független igazságszolgáltatás tesztje lesz. A Nyitrán tanuló csallóközi egyetemista azt állítja, hogy tavaly augusztusban két ismeretlen azért verte meg, mert magyarul beszélt. A rendőrség azzal zárta le az ügyet, hogy a lány kitalálta a történetet, és hamis tanúzás miatt vádemelést javasolt.

Együttes kormányülés

Magyarország érdekének nevezte a Horvátországban tervezett, folyékony földgáz befogadására alkalmas terminál kiépítését a magyar miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc ezt a Zágrábban tartott magyar-horvát együttes kormányülés után közölte. A kormányfő hangsúlyozta: Budapest szeretne részt vállalni a Horvátországban létesítendő terminál felépítésében. Mint mondta: Magyarország számára ez stratégiai kérdés. Ivo Sanader horvát miniszterelnök annyit mondott: a terminál helyéről még nincs végleges döntés.

Asztanai tárgyalás

A kazah elnök szerint van lehetőség arra, hogy Magyarország részt vegyen a kazah szénhidrogén európai piacra szállításában. Ezt az Országgyűlés elnöke közölte, miután Asztanában tárgyalt Nurszultan Nazarbajevvel. Szili Katalin azt is elmondta: a kazah elnök - Sólyom László államfő meghívására - októberben Magyarországra látogat.

Búcsúzott Blair

Nagy-Britannia a jövőben is kitart az Egyesült Államok mellett az iraki és afganisztáni háborúban. Ezt a búcsúlátogatáson Washingtonban tartózkodó brit miniszterelnök közölte. Tony Blair a George Bush amerikai elnökkel a Fehér Házban közösen tartott sajtókonferencián azt mondta: nem bánja, hogy az iraki háború támogatása mellett döntött. Időközben hivatalossá vált, hogy a jelenlegi pénzügyminiszter, Gordon Brown lesz Nagy Britannia új miniszterelnöke június végétől. A politikus ugyanis annyi támogatóra talált a kormányzó Munkáspárt alsóházi frakciójában, hogy nincs szükség külön utódlási kampányra a Tony Blair június végi távozásával megüresedő posztért.

Új francia kormányfő

Franciaországban - a várakozásnak megfelelően - Francois Fillon mérsékelt konzervatív politikust nevezte ki kormányfőnek Nicolas Sarkozy köztársasági elnök. Az 53 éves, jogot végzett Francois Fillon több korábbi francia kormányban is töltött be miniszteri posztot.

Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×