eur:
397
usd:
359.76
bux:
0
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Az EU cáfolja Demszky Gábort - lapszemle

Több brüsszeli illetékes cáfolta a Népszabadságnak a budapesti főpolgármester egy nappal korábbi nyilatkozatát, amely szerint borítékolható a 4-es metró uniós támogatása. A projektről nemhogy döntés nincs, de a dokumentációt sem adták még be.

Budapest főpolgármestere egy pénteki sajtótájékoztatón mondta el, hogy előző nap Brüsszelben tárgyalt az EU közlekedési biztosával, s a megbeszélés azzal az eredménnyel zárult, hogy az unió biztosan támogatja a 4-es metrót, a 3-as és az 1-es villamosok útvonalának meghosszabbítását, valamint az 5-ös gyorsvasutat, azaz a csepeli és a szentendrei HÉV összekötését.

Az uniós közlekedési biztos, Jacques Barrot szóvivője a Népszabadság kérdésére nem tudta megerősíteni a főpolgármester állítását. Michele Cercone azt ígérte, hétfőig kideríti, hogy főnöke pontosan mit mondott, de hozzátette: "anyagi elkötelezettséget biztosan nem vállalt".

Az EU regionális fejlesztési politikájáért felelős, a régiós főigazgatóságot is felügyelő biztos, Danuta Hübner szóvivője a lapnak elmondta: a 4-es metró tervét még be sem adták. Ana-Paula Laissy kifejtette, hogy az Európai Bizottság először az Új Magyarország Fejlesztési Tervről dönt, várhatóan április végén.

A szóvivő kijelente: ha metró terve élvezi is Jacques Barrot személyes támogatását, az korántsem elégséges ahhoz, hogy uniós euro százmilliókkal kalkulálni lehessen.

A Népszabadság forrásai azt valószínűsítik, hogy lesz uniós pénz a metróra, de nem a várt nagyságban és nem most.

A számvevőszéki felügyelet csupán részlegesen érvényesül az új kormányzati negyed tervének megvalósításában - értesült a Magyar Hírlap. Az Állami Számvevőszék ellenőrző szerepéről korábban Szilvásy György kancelláriaminiszter beszélt a projekt kapcsán felvetődött ingatlan panamával összefüggésben.

Eltérően vélekednek a Fideszen belül arról, hogy egyáltalán kell-e program a pártnak. Mindez összefügg azokkal a vitákkal, amelyek a jelenlegi belpolitikai lehetőségeikről folynak. Már egyre kevesebben hisznek ugyanis abban, hogy idő előtt megbukhat a kormány, és emiatt a többség inkább 2010-re készül - írta a Népszava.

Valószínűsíthető, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is foglalkozik majd az Egymásért Egy-Másért Alapítvány, illetve annak fő támogatója, a Herba Zrt. tevékenységével. Az ellenzék tisztázná a szervezetek és a szolgálatok közötti személyi átfedéseket, valamint Szilvásy György kancelláriaminiszter rokonainak az ügyben vállalt szerepét is - tudta meg a Magyar Nemzet.

Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Bár tegnap a tőzsdék visszapattantak a múlt heti esésből, a lendület úgy tűnik, hogy nem tartott sokáig. Az ázsiai tőzsdék ugyan nagyrészt emelkedtek a vártnál jobb kínai külkereskedelmi statisztikákat követően, ugyanez nem mondható el az európai határidős indexekről, amelyek így iránykeresést vetítenek előre a mai piacnyitásra. Ma jön a magyar inflációs adat, az elemzők várakozása szerint csökkenhetett augusztusban az éves infláció mértéke.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×