eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Nem vonhatják felelősségre a móri bírát, ha tévedett

A bírót nem lehet felelősségre vonni a téves ítélet miatt, a móri ügyben pedig le kell vonni a tanulságokat - jelentette ki a Legfelsőbb Bíróság elnöke a Fővárosi Bíróság elnökével egyetértésben.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke az InfoRádiónak elmondta: egy friss felmérés szerint a megkérdezettek több mint 70 százaléka most is bízik az igazságszolgáltatásban.

Lomnici Zoltán hozzátette: a móri ügy tanulságait le kell vonni, ha hivatalosan befejeződik a nyomozás, és kiderül, hogy téves ítélet született. Emellett általánosságban is át kell tekinteni az elmúlt évek gyakorlatát az ellentmondó ítéletekkel kapcsolatban.

Még nem szabad értékelni

Szakember most még felelősséggel semmilyen értékítéletet nem mondhat, hiszen nem lehet még tudni, hogy mi lesz a nyomozás végeredménye, bár nagyon komoly az ellentmondás a jogerős ítélet szövege és a mostani információk között - mondta Lomnici Zoltán.

Ezeket a nyomozás során fel kell oldani, be kell fejezni az eljárást, és csak ezután lesz olyan helyzetben a bíróság, hogy szembenézzen a saját hibáival - közölte a szakértő.

"A bíró esetében mindig azt kell vizsgálni, hogy betartotta-e az eljárási szabályokat, volt-e bírói mulasztás az ügyben, mert önmagában a tévedés tényéért a világ egyetlen bíróját nem lehet felelősségre vonni, hiszen senki sem tévedhetetlen" - jelentette ki a Legfelső Bíróság elnöke.

Voltak közvetlen bizonyítékok

A bírónak arra van lehetősége, hogy a nyomozás eredményét ne fogadja el, ha pedig kételye támad, újabb nyomozást rendeljen el.

Bár többször felmerült, hogy a móri ügyben csupán közvetett bizonyítékok voltak, a szakértők ezt cáfolják, hiszen többek között a felismerő tanúvallomások nem számítanak annak - mondta a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Nagyon bonyolult az ügy - tette hozzá Lomnici Zoltán.A Fővárosi Bíróság elnöke az InfoRádiónak elmondta: "ha egy bíró a tisztességes és korrekt eljárást lefolytatja, és a rendelkezésre álló bizonyítékokból arra a következtetésre jut, mint Kaiser esetében, akkor nincs más lehetősége, mint az elítélés".

Gatter László úgy véli, furcsán hangozhat, de a bíróság eljárása korrekt volt, és az akkor rendelkezésre álló, zárt láncot alkotó bizonyítékok alapján nem lehetett más döntést hozni.

Nincs következménye, csak tanulságai

A Fővárosi Bíróság elnöke hozzátette: az eljárásjogi törvény szempontjából kell foglalkozni az eset tanulságaival, vagyis meg kell vizsgálni, hogy megfelelő-e a jogszabály, vagy esetleg több jogot kell biztosítani az eljárást lefolytató bírónak.

A móri ügyet vizsgáló bíró biztosan érezte a lelki nyomást, de ez nem jelentette azt, hogy mindenáron elítélni vagy felmenteni akar valakit - mondta Gatter László.

Semmilyen következménnyel nem jár, ha bebizonyosodik, hogy a bíró téves döntést hozott - jelentette ki a Főrvárosi Bíróság elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×