eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Brüsszeli kegyelemdöfés a 4-es metrónak?

Több évet késik a 4-es metró építése, ha az Európai Bizottság nem akarja több százmilliárd forinttal támogatni a projektet, márpedig az unió jelenlegi formájában nem lelkesedik a beruházásért - értesült az Index. Sőt, ha Brüsszel megmakacsolja magát, akkor akár végleg kútba eshet a már megkezdett beruházás.

A föld alatt ragadhat a 4-es metró projektje, miután az Európai Bizottság csak szigorú feltételekkel, és a vártnál sokkal kisebb mértékben finanszírozná a 470-500 milliárdos beruházást - értesült az Index városházi és brüsszeli forrásokból. Az unió nem lelkesedik, látván a metró újrakalkulált, rossz gazdasági mutatóit.

A magyar fél arra számított, hogy a hatalmas költségtúllépést hordozó projekt nem terheli meg az államháztartási mérleg kiegyensúlyozására törekedő állami büdzsét 2007 és 2013 között, mert azt az unió majd kifizeti.

A tárgyalások még nem fejeződtek be, de az Index információi szerint az unió 400-500 millió eurót (100-120 milliárd forintot) meghaladó mértékben nem támogatná a projekt első szakaszát; a Bosnyák tér és Baross tér közötti második szakaszról pedig első körben hallani sem akarnak.

A kormány és a főváros eredeti elképzelései szerint a metrót az EU 70-80 százalékban, 240-270 milliárd forinttal támogatta volna.

A teljes cikket elolvashatja az Index honlapján.

Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×