eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Akár negyven vese is elveszhet évente

Évente körülbelül negyven vesét nem tudnak átültetni a tiltakozó hozzátartozók miatt, holott Magyarországon az orvosoknak nincsen engedélykérési kötelezettségük - mondta az InfoRádiónak a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke.

A hozzátartozók tiltakoznak a szervek kivétele ellen, ezért a jelentett donorok 10-15 százalékát elveszítik, ami évente, országosan körülbelül negyven vesét jelent - mondta az InfoRádiónak a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke.

Szenohradszky Pál hozzátette: bár a törvény szerint az orvosoknak nem kell engedélyt kérniük a hozzátartozóktól, csak utólag kell értesíteni őket arról, hogy az elhunyt egyes szerveit transzplantációs céllal eltávolították.

Az intenzív osztályok orvosai mindig megbeszélik a dolgot a hozzátartozókkal, akik 85-90 százalékban hozzá is járulnak a donációhoz, a tiltakozókkal pedig nem akarnak konfliktusba kerülni, ezért lemondanak a szervek felhasználásáról - közölte a főorvos.

Ha nem tiltjuk meg, kivehetik

Magyarországon a negatív tiltakozást veszik figyelembe: tehát, ha az illető nem tiltja meg még életében, hogy a szerveit transzplantációs célzattal eltávolítsák, abban az esetben ki lehet venni a szerveket - mondta el Szenohradszky Pál.

A tiltakozást az Országos Transzplantációs Nyilvántartóhoz kell benyújtani a háziorvos közreműködésével. Amennyiben a személlyel valami történik, meg kell kérdezni, hogy szerepel-e a neve az adatbázisban, és amennyiben igen, a betegből nem szabad eltávolítani a szerveket - jelentette ki a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke.

A főorvos szerint évente akár száz élődonoros átültetést is lehet végezni, hiszen ezt fizeti az állam, így ez segíthetne valamivel csökkenteni a szervhiányt.

Nem alternatíva az élődonoros szervátültetés

A Szervátültetettek Országos Szövetségének elnöke az InfoRádióban azt hangsúlyozta: a hozzátartozók vétója törvénytelen. Székely György elfogadja, hogy természetes reakció a hozzátartozói részéről az, ha nem akarják, hogy kivegyék az elhunyt szerveit.

Éppen ezért, és a törvény szerint is nem kellene őket megkérdezni, az orvosnak csak tájékoztatási kötelezettsége van.

Mint mondta, az élődonoros átültetés nem lehet alternatívája az agyhalottból kivett szervek beültetésének. Hangsúlyozta: mindaddig, amíg egy balesetben elhunyt ember szervei öt-hat másik embert menthetnek meg, addig felesleges élő embereket megcsonkítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×