eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Gyurcsány: a kormány a munkavállalók oldalán áll

A kormány a munkavállalók oldalán áll, de a közös felelősség miatt nem ígérheti meg, hogy az egyensúly érdekében hozandó intézkedések, a reformok fő elvein változtatni lehet - jelentette ki a miniszterelnök a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) kongresszusán.

A kormány és az MSZOSZ kapcsolata továbbra is a közös baloldali értékek alapján áll, de ennek a kapcsolatnak nemcsak a mára, hanem a jövőre is vonatkoznia kell - mondta Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette: a kormány baloldali elkötelezettsége, attitűdje nem változott.

Egy baloldali kormánynak, minden tisztességes kormánynak, a gyengébbek oldalán kell állnia, ők pedig a munkavállalók - mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor hangsúlyozta: a közös felelősség alapján nem ígérhető, hogy az egyensúly érdekében hozandó intézkedések, a reformok fő elvein változtatni lehet.

A kormányfő szerint a 2002-2006 közötti bér- és szociális intézkedések a hosszú évek adóssága alapján elvárhatók voltak, de nem voltak megalapozottak.

Mint mondta, a cél nem változott, de a tempót vissza kell fogni, 2007 az erőgyűjtés éve lesz.

A miniszterelnök külön is foglalkozott a kongresszus pénteki vitájában megfogalmazott véleménnyel, miszerint a tőke és a politika cinkosan összekacsint a munkavállalók mögött.

Reagált arra is, hogy több felszólaló is bírálta a liberális gazdaságpolitikát.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: sem ő, sem kormányának más tagjai nem folytatnak magán- vagy titkos tárgyalásokat a tőke képviselőivel, nem részesei valamiféle, a munkavállalók érdekeivel ellentétes paktumnak.

Ez alapvetően ellentétes volna egy baloldali kormány elveivel - tette hozzá.

A liberális gazdaságpolitika bírálatával kapcsolatban megjegyezte: a baloldal, így a szakszervezetek egyes képviselői gyakorta - főként kiélezett helyzetekben - ösztönösen és indokolatlanul, kellő megalapozottság nélkül mondanak bíráló szavakat a liberalizmusra.

Ha a baloldaliak büszkék elveikre, és elvárják, hogy ezt mások is tiszteletben tartsák, akkor erre joggal tarthatnak igényt a liberálisok és a konzervatívok is - hangsúlyozta a kormányfő.

A miniszterelnök visszautasította azt is, hogy túlzott lenne a liberálisok befolyása a kormányban.

Az elmúlt évek több olyan intézkedését hozta fel példaként, amely szerinte bizonyíthatja a munkavállalóknak a kormány szociáldemokrata elkötelezettségét.

Így például a Munka törvénykönyv munkavállaló- és szakszervezetbarát módosításait, az érdekegyeztetés megerősítését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×