eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Átlagosan 2.600 forinttal emelik a nyugdíjakat

Jövőre átlagosan havi 2.600 forinttal emelkednek az öregségi, a rokkantsági és az özvegyi nyugdíjak - mondta Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő. A Fidesz és a KDNP közös népjóléti kabinetjének vezetője szerint a kormány csak törvényi kötelezettségének tesz eleget.

2007-ben az évi négy százalékos nyugdíjemelés összesen 97 milliárd forintos többletjuttatást jelent a nyugdíjasoknak - tette hozzá.

A politikus közölte, hogy jövőre az öregségi nyugdíjminimum 26.830 forint lesz.

A politikus azt mondta: a csaknem félmillió nyugdíjszerű szociális ellátásban részesülő ember jövő januárban átlagosan 1.160 forinttal kap többet.

Mint mondta, azok tartoznak közéjük, akik rendszeres szociális járadékot, átmeneti járadékot, vakok személyi járadékát kapók, illetve azok tartoznak, akiket politikai okokból elítéltek, majd rehabilitáltak.

Korózs Lajos elmondta: január 1-jétől a nyugdíjkorrekciós program keretében differenciáltan emelkedik az 1988 előtt nyugdíjba mentek juttatása.

A korrekcióra azért van szükség, mert a rendszerváltozás előtt alacsony szinten állapították meg a nyugdíjakat, és azok nem tartottak lépést a későbbiekkel - fűzte hozzá.

Korózs Lajos elmondta: az érintettek köre 580 ezer fő, az emelés költségvetési kihatása több mint 27 milliárd forint.

A képviselő közölte: január 1-jétől emelkedik azoknak az özvegyeknek a nyugdíja is, akik saját jogon nem kapnak nyugellátást, csak elhunyt élettársuk után. Hozzáfűzte: a négy százalékos emelésen túl a járadékot ötvenöt százalékról hatvan százalékra emelik.

Mint mondta, ez havonta átlagosan 4.400 forintos többletjuttatást jelent a 200 ezer özvegynek, a költségvetést pedig kilencmilliárd forinttal terheli meg.

Fidesz: a kormány törvényi kötelezettségének tesz eleget

A Fidesz és a KDNP közös népjóléti kabinetjének vezetője azt mondta: a kormány egyszerűen törvényi kötelezettségének tesz eleget, amikor a svájci indexálás szerint emeli a nyugdíjakat.

Sajnos, szükség is lesz az emelésre, mert az "úgynevezett reformcsomagok" oly mértékben terhelik meg a nyugdíjasokat, hogy elég nehéz lesz elviselniük az elkövetkezendő éveket - tette hozzá Soltész Miklós.

Példaként említette, hogy a távhő ára egy budapesti, 50 négyzetméteres panellakásban élő, 40 ezer forintos nyugdíjjal rendelkező számára, 36 ezer forinttal lesz drágább jövőre.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány megszigorította a közgyógyellátás 12 ezer forintos keretének felhasználását, ami azt jelenti, hogy 6 ezer forinton felüli tételek jogosultságáról a szakorvos javaslatára, a területi egészségügyi szerv dönt.

A nyugdíjasok élettét nehezíti az is, hogy az idősotthoni átlagos ellátás normatívája reálértéken 10 százalékkal, az emelt szintű ellátásé pedig reálértéken 20 százalékkal csökken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×