eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Balog Zoltán: éles lőszert használtak a rendőrök az MTV-nél

Konferenciát tartott a Fidesz a 2006. október 23-ai események hónapfordulója alkalmából Budapesten. Balog Zoltán képviselő szerint az október 23-án történt rendőrségi akciókat képtelenség elképzelni politikai felhatalmazás nélkül.

"Véres hétfő"

Balog Zoltán közölte: a kormánypárti többség valójában nem akar igazi vizsgálatot a 23-ai eseményekkel kapcsolatban. "Még mindig október 23-áról van szó, amit 'véres hétfőnek' kell neveznünk" - jegyezte meg a képviselő.

"Hogyan lehetséges, hogy a rendőrség egyik nap tehetetlen a Magyar Televízió székházánál néhány tucat rendbontóval szemben, a következő napokban viszont ártatlan embereket fogdos össze, és ver meg az utcán?" - tette fel a kérdést.

Közölte: Császár Attila, a Hír TV riportere azt mondta el, hogy a Magyar Televízió székházánál, a televízió ostromakor talált lőszerhüvely egy éles, kilőtt lőszer volt, olyan lőszer, amelyet ma Magyarországon kizárólag a rendőrség használhat és tarthat.

Ez az jelenti, hogy éles lőszerrel lőttek a Magyar Televízió székházánál - tette hozzá Balog Zoltán.

"Gondoljanak bele, hogy ez a lőszer nem hiányzik több mint két hónapja senkinek" - mutatott rá.

Politikai felhatalmazással?

Mint mondta, többek között arra is választ várnak, hogy ki rendelte október 23-án a liberálisok háza elé a tankot, és ki gondoskodott arról, hogy az lehetőleg menetkész állapotban legyen.

Véleménye szerint ilyen mértékű rendőrségi akciókat képtelenség elképzelni politikai felhatalmazás nélkül, "akik ilyeneket állítanak, azok bennünket vagy hülyének néznek, vagy nincsenek igazán jó viszonyban az igazsággal".

Balog Zoltán szerint a Gyurcsány-kormány a kormányzás oltárán feláldozta a félelem nélküli szólásszabadságot és a gyülekezési jogot.

"Sok ezer ember méltóságát tépázták meg"

Morvai Krisztina büntetőjogász úgy fogalmazott: "ma egy hónapja sok ezer ember emberi méltóságát tépázták meg, taposták meg Budapesten".

"Sárba taposták azt az értékünket, ami az embert emberré teszi, a méltóságunkat, amikor könnygázt fújtak ránk" - tette hozzá.

Véleménye szerint az október 23-án történt eseményekről készült videókat, személyes beszámolókat a helyi televíziókban vetíteni kellene, hogy mindenki megtudja, mi történt.

Alapvető hiányosságok

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő felszólalásában kiemelte: mint egyszerű német rendőrtiszt vesz részt a konferencián.

Közölte: alapvető hiányosságot lát a magyar rendőrség kiképzésében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrök nem mások, mint egyenruhába bújt állampolgárok.

A tömegoszlatással kapcsolatban elmondta, hogy egy ilyen helyzetben Németországban főleg könnygázt vetnek be, amelyet belekevernek a vízágyú által kilőtt vízbe.

Németországban tilos

Elmondta azt is, hogy Németországban tiltott a símaszk viselete a rendőrök számára.

"Azzal, hogy több száz rendőrt maszkba bújtattam, levettem az azonosító jelvényüket, szinte feljogosítottam őket arra, hogy büntetlenül bármilyen bűncselekményt (...) elkövethessenek" - jegyezte meg.

Kiemelte, hogy a rendőrök Németországban még soha nem vetettek be gumilövedéket. Azt is elmondta, hogy a könnygázgránátot talajszinten lehet csak kilőni.

"Sokkal kevesebbért léptek már vissza politikusok, rendőrfőnökök, belügyminiszterek, mint ami itt Magyarországon történt" - jelentette ki Georg Spöttle.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×