eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

A kormány sem tudja, hogy be akar-e zárni kórházakat?

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatot tett az egészségügyi miniszter és az Államreform Bizottság vezetője csütörtökön. Míg Molnár Lajos egy konferencián kijelentette, hogy nem akarnak kórházakat bezárni, addig Draskovics Tibor az InfoRádióban azt mondta: a legkevésbé szükséges kórházakat be kell zárni annak érdekében, hogy a felszabaduló forrásokat más intézményekre lehessen fordítani.

Molnár: nem akarunk kórházat bezárni

Az egészségügyi miniszter szerint a kormány arra van kényszerítve, hogy elkezdje a reformot, mert a rendszer igazságtalan. Molnár Lajos a Világgazdaság konferenciáján azt mondta: nem akarnak kórházakat bezárni.

"Az egészségügyi rendszer a benne dolgozók és a vezetőik munkája eredményeként működik, ez már egy csoda önmagában is, de csak a túlélésért küzdhetett" - mondta Molnár Lajos, aki szerint ebben a formában esély sincs arra, hogy változzon a rendszer, ezért kell gyorsan megvalósítani a reformot.

A tárcavezető úgy vélte: magatartásváltozásra van szükség az ágazatban, tehát meg kell tanulni a szereplőknek a januártól életbe lépő új szabályokat. Elismerte, hogy ugyanakkor a reformban lehetnek hibák is.

"Tévedni biztosan fogunk"

"Nem lehet hiba nélkül ekkora változást megcsinálni, tévedni biztosan fogunk, de törvényi úton lehet javítani a hibákon. Fontos, hogy az egészségügyben lévő szakmai torzulásokat kiegyenlítsük" - mondta az egészségügyi miniszter.

Molnár Lajos kijelentett: "nem akarunk bezárni kórházakat, a kormány a saját hatáskörű intézményeivel kezdi, az karcsúbb lesz és kevesebb".

Az egészségügyi miniszter úgy fogalmazott: a kórházi finanszírozás megváltoztatásának célja az, hogy ne kényszerüljön három beteget felvenni egy kórház azért, hogy megéljen, miközben csak két betegnek kellene abban az intézményben benn feküdni.

Draskovics: a legkevésbé szükséges kórházakat be kell zárni

Az Államreform Bizottság vezetője szerint a legkevésbé szükséges kórházakat be kell zárni annak érdekében, hogy a felszabaduló forrásokat már intézményekre lehessen fordítani.

"Szabaduljunk meg azok működési költségeitől. Nem azért, hogy a pénzt kivegyük az egészségügyből, hanem azért, más, továbbfejlesztésre érdemes intézményre használjuk" - mondta Draskovics Tibor az InfoRádióban.

Hozzátette: 2002 óta folyamatosan emelkedik az egészségügyi ráfordítás összege. "Most már nincs több pénz. Amennyit az adófizetők rá tudnak szánni, az benne van a rendszerben" - jelentette ki a korábbi pénzügyminiszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×