eur:
394.03
usd:
364.03
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Kilencszázegy ember halt meg idén az utakon

Kilencszázegy ember meghalt, több mint hatezren súlyosan megsérültek az első háromnegyedévben történt csaknem 15 ezer személyi sérüléssel járó közlekedési balesetekben; az elhunytak és a súlyos sérültek mintegy fele vétlen volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A balesetekben összesen csaknem 21 ezer közlekedő sérült meg.

A tavalyi év hasonló időszakához képest ugyanakkor 2 százalékkal csökkent a közúti közlekedési balesetek száma. Idén 4 százalékkal kevesebb volt a halálos áldozat, illetve 1 százalékkal a súlyos sérült, csupán az ittasan okozott balesetekből volt 4 százalékkal több az első kilenc hónapban.

A balesetek 13 százalékát ittas vezetés okozta. Az alkohol hatása alatt okozott balesetek száma Dél-Alföldön nőtt a legnagyobb mértékben, több mint harmadával.

Budapesten azonban jelentős javulás volt: itt az év első kilenc hónapjában egyetlen halálos kimenetelű ittasan okozott baleset sem volt.

A közúti balesetekben leggyakrabban a keresztező irányban haladó járművek ütköztek. A második leggyakoribb baleset a gyalogosgázolás, melyek 7 százaléka halálos kimenetelű volt.

A balesetek 62 százalékát személygépkocsik, 10 százalékát teherautók, 9 százalékát kerékpárosok, 7 százalékát gyalogosok okozzák. A balesetek 92 százaléka a járművezetők hibájából történt. Leggyakoribb a sebesség helytelen megválasztása.

A balesetek 67 százaléka lakott területen történt. Az autópályákon közlekedők a balesetek mindössze 2 százalékát okozták és az ezeken a szakaszokon megsérült személyek 32 százaléka külföldi volt. Az autópályák közül a legtöbb baleset az M7-en történt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Milák Kristóf ezüstérmet szerzett 200 méteres pillangóúszásban

Ahogy Tokióban 3 évvel ezelőtt, Tárnok 24 esztendős büszkesége a 200 méteres férfi pillangóúszás olimpiai aranyérmének megszerzésére készült Párizsban is. 150 méterig minden rendben is volt, de a nagy rivális Léon Marchand ellenállhatatlan hajrát produkált.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×