eur:
394.14
usd:
364.18
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Fodor: valóban megszorító költségvetés lesz a jövő évi

Nem közeledtek az álláspontok egymáshoz az országgyűlésben a jövő évi költségvetés általános vitájának harmadik, záró napján sem. Fodor Gábor kijelentette: a jövő évi, az igazmondás költségvetése lesz, ami jelentős lépést tesz a hiánycsökkentés felé. Az SZDSZ ügyvivője elismerte ugyanakkor, hogy a jövő évi büdzsé valóban megszorító költségvetés lesz.

Fodor Gábor felszólalásában igen kritikus volt a kormányoldallal. Elismerte, hogy a jövő évi büdzsé inkább a bevételeket növeli, mint hogy a kiadásokat csökkentené. Ez valóban megszorító költségvetés - fogalmazott a politikus, rámutatva arra, hogy pártja elhibázottan ragaszkodott az adócsökkentés programjához.

A szabad demokrata politikus Orbán Viktor, a Fidesz elnökének csütörtöki beszédére reagálva ugyanakkor azt mondta: nem lesz megélhetési válság Magyarországon.

Fodor Gábor hangsúlyozta: igaz, hogy jövőre 4 százalékkal csökken a bérek és nyugdíjak reálértéke, de azok az elmúlt három évben 30 százalékkal nőttek.

Az SZDSZ ügyvivője szerint a Fidesz állításával szemben nem pénzbehajtás lesz a jövő évi büdzsé. Úgy vélte: a legnagyobb ellenzéki párt népszavazási kérelmének az a célja, hogy megbénítsa a kormányzást.

Benne vannak az uniós források, vagy sem?

Becsey Zsolt, a Fidesz európai parlamenti képviselője azt mondta: a reformok elindításával nem lehet elkendőzni, hogy a kormányzat tönkretette a költségvetést. A néppárti képviselő hozzátette: úgy látja, hogy jobban kellene koncentrálni a munkahelyteremtésre és a családpolitika támogatására.

Egy másik néppárti képviselő, Surján László az uniós források részletezését hiányolta a költségvetésből, és azt sürgette, hogy a kormánytagok vállaljanak fegyelmi és anyagi felelősséget a büdzséért.

Veres János pénzügyminiszter erre válaszolva arra kérte az EP-képviselőt, hogy olvassa el a költségvetést, mert az uniós források igenis benne vannak.

Személyeskedés, gúny, megvetés

Az MDF-es Hock Zoltán és Csáky András, valamint a KDNP-s Puskás Tivadar is leszögezte: pártjaik, a Fideszhez hasonlóan nem szavazzák meg a költségvetést.

Az SZDSZ-es Béki Gabriella azt kérte az ellenzéktől, hogy ne csak szemezgessen a tervezetből, hanem a koncepciót keresse meg benne.

Ezt követően számos részletkérdésben folyt szópárbaj, amelyből nem hiányzott a személyeskedés, a gúny és a megvetés sem.

Egy jellemző mondat a vitából: egy képviselő beszédében kijelentette, hogy nem a szembenállásnak van itt az ideje, mire a másik oldalról valaki közbeszólt: dehogynem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×