eur:
395.23
usd:
365.49
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

Minden, amit a szabályos tüntetésről tudni kell

A rendőrség nagy erőkkel készül november negyedikére, amikor majdnem negyven rendezvény lesz a főváros utcáin - mondta pénteken Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány. Azt is hozzátehette volna, hogy a rendőrség az állampolgárokat is igyekszik felkészíteni. Az ORFK honlapján megjelent egy tájékoztató, amelyből mindenki megtudhatja, hogyan lesz békés tüntetőből oszlatandó rendbontó.

A gyülekezési törvény szerint hiába jelentették be az adott megmozdulást, ha a résztvevők fegyverrel mennek oda, vagy a menet nem akkor és nem arra halad, ahogyan előre tervezték. Ekkor az is jogszerűtlenül van ott, aki békés szándékkal érkezett, és nemhogy botot, de még a hangját sem emelte fel.

A tájékoztató citálja a rendőrségi törvényt és a szolgálati szabályzatot is. Ebből kiderül, hogy a rendőröknek kötelességük, és nem lehetőségük vagy passziójuk a jogszerűtlenül egybegyűlt tömeg szétzavarása.

A rendőrségnek kötelessége hallhatóan felszólítani a tömeget, hogy mindenki menjen el, és hagyni kell egérutat is. Ha ez nem használ, jön az oszlatás, amit már senkinek sem kell bemutatni.

Igaz, érhetik még meglepetések a rendbontókat, mert a törvény szerint a rendőrök kutyát, sokkolót és elfogóhálót is bevethetnek ellenük.

Egyéni felelősséget nem vizsgálnak

Sokan még mindig nem tudják, vagy nem hiszik el, hogy a rendőrség nem vizsgálja a helyszínen lévők egyéni felelősségét. Nem kérdezősködnek: aki ott van, és nem megy el, az ellen fellépnek.

Az állampolgároknak kötelességük a rendőri felszólítást követően a területet elhagyni függetlenül attól, hogy miért vannak ott - válaszol a tájékoztató azoknak, akik azzal védekeznek, hogy csak arra jártak, a boltba mennek, kutyát sétáltatnak, vagy katasztrófaturistát játszanak.

A rendőrök a törvény szerint megtehetik, hogy a tömegoszlatás helyszínén még a saját lakásához vagy gépkocsijához sem engedik oda az embert.

Bene László országos rendőrfőkapitány szerint is az a baj, hogy a kíváncsiskodók nem érzik meg a veszélyt és nem tudják a kötelességüket.

Ha nincs más, fusson!

Összefoglalva tehát, aki tiszteli a törvényt, és nem keresi a kalandot, az nem megy el olyan rendezvényre, amit nem jelentettek be. Ha vége a rendezvénynek, akkor hazamegy, vagy oda, ahol nem sért törvényt. Ha pedig egyszer azon veszi észre magát, hogy járókelőből rendbontó lett, akkor fusson abba az irányba, amerre a rendőrök hagyják, vagy ahol a legkevesebb rendőr van.

A kép úgy teljes, ha elmondjuk, hogy nemcsak a rendőrök készülnek november negyedikére. Az egyik szélsőjobboldali internetes portál terjedelmes kiskátét közölt arról, hogyan kell tüntetéshez öltözni és rendőrök ellen harcolni. Ugyanez a portál a bejelentett tüntetések után szombatra "szabadfoglalkozást" hirdetett olvasóinak.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor kerül - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 695 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×