eur:
395.28
usd:
365.61
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Magát gyógyítja a szív

Magát gyógyíthatja a beteg szív - legalábbis ezt sugallja egy nagy-britanniai tudományos kísérlet. A betegeknek egy olyan - ideiglenes - pumpát építettek a mellkasába, amely tehermentesítette a szívet, és az így meg tudott erősödni.

A BBC jelentése szerint az úgynevezett "pótszívvel" lefolytatott kísérlet során a betegek háromnegyede meggyógyult.

A Királyi Bromton és Harefield Intézetben egy ideiglenes pumpát operáltak be a súlyos szívbetegeknek, akiknek nagy része szervátültetésre várt. Emellett gyógyszeres terápiának vetették alá őket. Mindezek eredményeképpen a betegek szíve "pihenőt" kapott és sikerült meggyógyítania magát.

Szakemberek szerint az új technológia elvezethet oda, hogy kevesebb szívátültetést kell végrehajtani.

Jelenleg több olyan beteg, aki szívátültetésre vár, a donorok hiánya miatt soha nem juthat új szervhez. Az ideiglenes "pótszív", ami valójában egy pumpa, azonban talán jobb megoldást is kínál - mert a páciens saját szívével élhet tovább és nem kell aggódnia az idegen szerv miatti komplikációktól.

Eddig 15 betegen próbálták ki az eszközt a tekintélyes Imperial College London nevű egyetem bevonásával folytatott kísérletben. Ezek közül 11 beteg meggyógyult, 8-an pedig négy évvel később is életben voltak, úgy hogy nem volt szívbetegségük.

Sir Magdi Yacoub, az Imperial College professzora elmondta, hogy olyan javulást tapasztaltak, amit eddig semmilyen más terápiás kezelés során nem láttak és az is bebizonyosodott, hogy a szív meg tudja gyógyítani magát.

Szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a technológia azoknak segíthet, akiknek meggyengül a szívizmuk - azoknak viszont nem, akik a gyakoribb, a gyenge vérellátás miatt kialakuló koszorúér betegségben szenvednek.

Az LVAD szívpumpa a szívnek azt a kamráját helyettesíti, amely oxigénben gazdag vért továbbít a szervezetbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magyarország–Spanyolország 7-10

Férfi vízilabda élőben
Magyarország–Spanyolország 7-10

A magyar férfi vízilabda-válogatott Spanyolország ellen játssza második csoportmérkőzését a párizsi olimpián. A mi hatosunkban két mérkőzést már lejátszottak kedden, az ausztrálok bombameglepetésre 8-3-ra verték a formán kívüli szerbeket, a franciák 14-13-ra a vasárnap a szerbeket megszorongató japánokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×