eur:
394.44
usd:
364.04
bux:
73649.92
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

FAZ: nyílt hatalmi harc zajlik Magyarországon 56 jegyében

Nyílt hatalmi harc zajlik Magyarországon 1956 jegyében a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint. A tekintélyes német konzervatív napilap hétfőn címoldalas tudósításban számolt be az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójával kapcsolatos, budapesti megemlékezésekről.

A vasárnapi események kapcsán az újság kiemelte, hogy az állami kitüntetettek közül többen nem fogtak kezet a "hazugságbotrányba" keveredett Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

Az Operaházban tartott esti ünnepségről a FAZ azt írta: noha a rendezvény két fő szónoka, Sólyom László magyar és Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök egyaránt a nemzeti konszenzus szükségességét hangsúlyozta, ez a konszenzus teljes mértékben hiányzik Magyarországon.

Ezzel összefüggésben a lap utalt arra, hogy a hivatalos állami ünnepségek ellenére az 1956-os veteránszövetségek, valamint az ellenzék külön megemlékezést tart.

"Az árkokat nem szabad olyan mélyre ásni, hogy a párbeszéd lehetetlenné váljon"

A FAZ részletesen idézte az osztrák köztársasági elnököt, aki a magyar kormányfő elleni tiltakozásokra, továbbá a társadalomban meglévő mély megosztottságra utalva kijelentette: a politikai vetélkedés lehet ugyan kemény és szenvedélyes, az árkokat azonban nem szabad olyan mélyre ásni, hogy a kézfogás és a bizalmon alapuló párbeszéd lehetetlenné váljon.

"Ausztriában a múlt hibás történéseiből azt a következtetést vonták le, hogy egy demokráciában a politikai ellenfél nem lehet ellenség" - idézte a lap Heinz Fischert.

A magyarországi eseményekkel kapcsolatban az újság kiemelte azt is: miközben a szocialisták magukat a demokrácia, valamint a fordulat vívmányainak védelmezőjeként ünneplik, hangoztatva, hogy ezeket az értékeket meg kell védeni a radikálisoktól, az ellenzéki Fidesz "a polgári erők gyűjtőpártjaként harcot hirdet a baloldal bűnöző klikkje ellen", hozzátéve, hogy 1956-ban "hasonló ellenséggel szemben folyt a harc."

Der Tagesspiegel: tragédia ami Budapesten zajlik

A baloldali Der Tagesspiegel kommentárjában egyenesen "tragédiához" hasonlította azt, ami ma a forradalom évfordulója kapcsán Budapesten történik.

Az újság beszámolt arról, hogy a konzervatívok - akik hetek óta követelik a hazugsággal vádolt Gyurcsány Ferenc lemondását, azt hangoztatják: az 1956-os nemzeti felszabadítási harc még nem zárult le, s ugyanazok az "árulók" vannak hatalmon, akik akkoriban. Ezek ellen az "árulók" ellen egy demokratikus választásokon ugyanakkor nem tudtak győzelmet szerezni - tette hozzá a lap.

Magyarország még soha nem volt ilyen megosztott

A szocialisták pedig - folytatta a Der Tagesspiegel - minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy az ünnepségek kapcsán bizonyítsák kormányképességüket. Ily módon Magyarország - épp 1956 ötvenedik évfordulóján - még soha nem volt olyan megosztott, mint ma - hangsúlyozta a lap.

Ugyanakkor az 1956-ra történő emlékezés jóval többet érdemel a belpolitikai viszálykodásánál. Valójában egy világtörténelmi eseményre való emlékezésről van szó. Egyebek között egy olyan eseményről, amely hosszabban elvezetett Németország újraegyesítéséhez is - hangsúlyozta a Der Tagesspiegel.

Süddeutsche Zeitung: Budapest egy hatalmas múzeum

A tekintélyes Süddeutsche Zeitung első oldalán, vezető helyen egy 1956-os fotót közölt, amelyen a romos házak között egy, a felkelők által hatalmukba kerített orosz páncélos látható, rátűzött magyar zászlóval.

A képaláírásban ugyanakkor a baloldali újság kiemelte: Budapest belvárosa ezekben a napokban egy "hatalmas múzeum". Mindenütt katonai járművek emlékeztetnek a kommunista uralom elleni, ötven évvel ezelőtti népfelkelésre.

Címlapról ajánljuk

Milák Kristóf laza úszással mutatkozott be Párizsban

A 200 méteres pillangóúszás címvédője a legjobb idővel jutott tovább a középdöntőbe az előfutamból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×