eur:
394.26
usd:
364.41
bux:
73439.06
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Megszűnik az aranyrészvény

Az aranyrészvény jogintézményének megszüntetéséről nyújtott be törvényjavaslatot Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter. Az érintett társaságoknál a közösségi érdekeket - amennyiben szükséges - hatósági jogosítványokkal biztosítanák.

Az Európai Bizottság még júniusban kérte fel Magyarországot, hogy módosítsa a privatizációs törvényt, mert szerinte az nem egyeztethető össze a közösségi joggal.

A brüsszeli bizottság úgy vélte, hogy a törvény indokolatlanul korlátozza a tőke szabad áramlását és a letelepedéshez való jogot, mivel szavazatelsőbbségi részvények (aranyrészvények) révén az államot különleges jogokkal ruházza fel harmincegy privatizált társaságban. A bizottság október 20-áig adott határidőt a magyar válasz ismertetésére.

A törvényjavaslat szerint a privatizációs törvényben felsorolt gazdasági társaságok által kibocsátott részvényhez fűződő elsőbbségi jogok megszűnnek, és az aranyrészvények törzsrészvénnyé alakulnak át.

Azokban a társaságokban, ahol a közellátás, illetve a közérdek sérelme még elvben sem merült fel, további jogalkotásra nincs szükség: ide tartozik a MOL és a Magyar Telekom.

Ez azonban nem zárja ki, hogy a szavazatelsőbbségi részvény megszüntetését követően a részvényesek úgy döntsenek, hogy az állam, vagy más javára új szavazatelsőbbségi részvényt bocsátanak ki - áll a javaslat indoklásában.

Az ország energetikai ellátása biztosítása érdekében ugyanakkor indokolt lehet, hogy a jogszabály közhatalmi jogosítványokat biztosítson, kizárólag hatósági jogkörben az állam képviselőjének.

Ezeket azonban világosan el kell választani az állam esetleges tulajdonosi szerepétől - fogalmaznak a javaslatban.

Az erőmű társaságok, elosztó és rendszerirányító társaságok esetében ez azt jelenti, hogy az ágazati törvények felülvizsgálatakor - amennyiben szükséges - a jogalkotó további hatósági jogkört biztosíthat az állam számára.

Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×