eur:
394.91
usd:
356.6
bux:
72622.51
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Megremeg-e Sólyom keze?

A köztársasági elnöknek legkésőbb ma kell döntenie a pénzügyi törvények aláírásáról, amelyeket július 10-én fogadott el az Országgyűlés.

Az államfő aláírása szükséges minden jogszabály kihirdetéséhez. Az eljárási szabályok szerint, ha a parlament a jogszabály sürgős kihirdetését kéri, Sólyom Lászlónak, miután a jogszabályok szövege megérkezett hivatalába, öt nap áll rendelkezésére, hogy megvizsgálja, az elfogadott törvények megfelelnek-e az alkotmányos előírásoknak.

Az államfőhöz múlt szerdán juttatták el az Országgyűlésből az Új egyensúly program törvényeit.

A jogszabályban rögzített idő elteltével a köztársasági elnök vagy rendelkezik a törvény kihirdetéséről, vagy, amennyiben alkotmányos aggályai vannak, előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól.

A köztársasági elnök politikai vétóval is élhet, ebben az esetben az Országgyűlésnek küldi vissza a törvényt újragondolásra. Ilyen eszközt súlyos kifogás esetében alkalmazhat az államfő, Sólyom László ezt eddig kétszer tette meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Megtudtuk, hogy mire költi Magyarország a nagy kínai hitel egy részét

Megtudtuk, hogy mire költi Magyarország a nagy kínai hitel egy részét

Elektromos gépjármű töltőállomások vidéki telepítésére költi a kormány az idén tavasszal felvett 1 milliárd eurós kínai hitel egy részét – tudta meg a Portfolio. Ezt a célt az EU-s helyreállítási hitelkeret terhére tervezte megvalósítani a kormány a megjelenés előtt álló, 28 milliárd forintos pályázatból. A brüsszeli pénz azonban valószínűleg nem, vagy késve érkezik meg, ezért tervezi beforgatni a pályázat mögé a kínai hitelt a kormány; addig pedig jól jön a magyar állami költségvetésnek a tavasszal már felvett kínai pénz. Értesülésünk afelé mutat, hogy nemcsak a 28 milliárdos készülő, hanem a már megjelent 30 milliárd forintos elektromos járművásárlási EU-pályázat mögé is a kínai hitel egy részét forgatja be a kormány.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×