eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Az SZDSZ-szel kapcsolatban Gyurcsány sem tud biztosat

Elsősorban a szociális rendszeren keresztül kívánja a rászoruló gázfogyasztókat támogatni a kormány a jövőben - közölte a miniszterelnök a közszolgálati rádiónak adott interjújában.

"Maga az árképzés rendszere megváltozhat, és egyre inkább arra törekszünk, hogy ne az árat támogassuk, (...) hanem (...) célzottan azt támogassuk, aki, ha kifizeti a teljes árat, (..) bajba fog kerülni". "Az ártámogatás helyett a szociális rendszeren keresztül adjuk oda azt a pénzt" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette: az új támogatási rendszer részleteit, "pontos eljárási rendjét és mértékét" Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter ismerteti majd szerdán.

Kitért ugyanakkor arra, hogy a kormány egyelőre megtartja "a fogyasztástól függő támogatást" is, így kevésbé emelkedik a földgáz ára azoknál, akik évi 1.500 köbméternél kevesebb gázt használnak el.

Az új rendszerben az alacsonyabb jövedelműeknek, a fogyatékossággal élőknek, a munkanélkülieknek és a nagycsaládosoknak adnának több támogatást. Utóbbiakra utalva úgy vélte, a nagycsaládosoknak "sokkal magasabb családi pótlékot kell adni, mint ma".

A kormányfő az államháztartást érintő nagyobb reformok elindításáról is beszélt.

Elmondta, hogy még ezen a héten elkezdődik a felsőoktatási és közoktatási reform második szakasza, és már az igazgatási, közigazgatási reform "indító lépései" is a parlament előtt vannak.

Az egészségügyi reform első nagy csomagját még idén nyáron a parlament elé terjeszti a kormány, és az év végéig elkezdik a "nyugdíjreformmal kapcsolatos munkálatokat" is.

Gyurcsány Ferenc az ezer milliárd forintos költségvetési hiány összetevői közé sorolta a Gripen vadászrepülőkre, az autópálya-építésre, az árvízi védekezésre és helyreállításra, a nyugdíjra, a gyógyszertámogatásra, valamint a gyógyításra, megelőzésre fordított pénzt.

Arra a kérdésre, hogy a koalíciós partner ismerte-e a költségvetési hiány mértékét, a miniszterelnök azt mondta: "hogy az SZDSZ miről tudott és miről nem, arról én őszintén szólva nem tudhatok".

Címlapról ajánljuk
Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Az extrém idei nyár után az esővíz megtartása és tárolása különösen fontossá vált. A Wavin Magyarország koncepciója szerint szemléletet kellene váltanunk, nem az a lényeg, hogy az esővizet minél gyorsabban elvezessük, hanem az, hogy amikor esik, akkor azt felfogjuk, tároljuk, és okosan, hosszabb idő alatt tudjuk felhasználni.

Vészjelzés a traumatológustól: olyan sérültek érkeznek, mint korábban soha

Az elektromos rollerek, gördeszkák, biciklik megjelenésével olyan sérülésekkel találkoznak a traumatológián, amelyekkel korábban soha – mondta az InfoRádióban Molitorisz Dániel. A traumatológus, gyermekortopéd szakorvos szerint a bukósisak viselése egyértelműen kötelező, de eséskor az egyéb védőfelszerelések is segíthetnek elkerülni a súlyos, olykor maradandó sérüléseket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×