eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Hajléktalannak lenni egyre rosszabb

Egyre nehezebb a hajléktalanok sorsa - olvasható ki az Állami Számvevőszék összefoglalójából. A hajléktalanoknak mindössze 61 százaléka jut ingyenes éjszakai szálláshoz.

A jelentésből kiderül, hogy az elmúlt egy évben több mint húsz százalékkal kevesebb hajléktalan kap meleg ételt. Ennek az az oka, hogy szigorodtak a közétkeztetésre vonatkozó szabályok.

Az Állami Számvevőszék szerint rossz a törvény, mert a feladatokat nem a szükségletekhez igazítja. Az államnak nincs elképzelése, milyen út vezet ki a hajléktalanságból, és nincs megoldva azok helyzete sem, akik gyerekeikkel együtt élnek az utcán.

A minisztériumnak hajléktalan-ügyben nincsenek pontos adatai és még középtávú koncepciója sincs, a finanszírozás rendszere pedig rugalmatlan - áll összefoglalóban.

Esetleges támogatások

A jelentés szerint a pályázati támogatásokból származó források bizonytalanok, esetlegesek, nem tervezhetők, a támogatások késve érkeznek meg, ezért a hajléktalanszállók nem tudnak felkészülni a télre.

Az ÁSZ összefoglalója szerint 2003 és 2005 között az állam több mint 15 milliárd forintot költött hajléktalan-ellátásra.

A helyzet javítása érdekében a számvevőszék javaslatot tesz a szociális törvény módosítására, a hajléktalanok fekvőbeteg-szakellátásának kialakítására, és egy hosszú távú fejlesztési koncepció kidolgozására.

Magyarországon a hajléktalanok számát 20-30 ezerre becsülik, közülük 10 ezren a főváros utcáin élnek.

Még annál is rosszabb a helyzet

A hajléktalan-ellátás helyzete még annál is rosszabb, mint amit az Állami Számvevőszék jelentése mutat, de ez nem az intézmények hibája - mondta el az InfoRádiónak az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke.

Nem csak a pályázati pénzeket, hanem az állami normatívát is rendszeresen késve kapjuk meg, ez utóbbi nélkül a rendszert nem lehet működtetni - hangsúlyozta Iványi Gábor.

A civil egyesület vezetője hozzátette: Magyarországon nincs az adományozásnak kultúrája, így a magyar szervezetek teljesen az államra és az önkormányzatokra szorulnak.

Iványi Gábor szerint az ÁSZ jelentésével szemben az ételadagok nem csökkentek; ugyanakkor az összefoglalóban szereplőnél is kevesebben jutnak ingyenes szálláshoz, arányuk nem éri el az 50 százalékot sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×