eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Gyurcsány: nemzet és köztársaság

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországon van egy új, büszkeségében, hitében megerősödött baloldal, aki képes felelősséget vállalni. Az MSZP kormányfő-jelöltje szerint a nemzet és a köztársaság egyaránt fontos. Korábban Hiller István pártelnök kijelentette: ezt a választást meg akarják és meg is fogják nyerni.

Gyurcsány: nemzet és köztársaság

A Magyar Szocialista Párt himnusza után, a rendezvény csúcspontjaként színpadra lépő Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországon baloldali politikus ilyen csodálatos közönséget régen látott.

A párt miniszterelnök-jelöltje szerint az ország legtöbb dolga méltóságot, nagyvonalúságot, mások megértését és bátorságot igényel. "Nem meghátrálni kell, mert arra nincs ok, de van ok kitérni a buta, kicsinyes, önző politika elől" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

"Bele fogunk húzni az országért, hogy megmutassuk: Magyarországon itt van egy új, büszkeségében, hitében megerősödött baloldal, aki képes felelősséget vállalni" - jelentette ki a kormányfő-jelölt.

Az ország nem egyszerűen képviselőkre, vezetőkre, hanem változások sorozatára vár, amely esélyt nyújt és lehetőséget teremt az összekapaszkodásra - mondta a szocialista miniszterelnök-jelölt, aki hozzátette: "Magyarországon mind a 10 millió emberre szükség van. Olyan világot teremtünk, amelyben mindenki azt érzi, hogy fontos".

Mi között kell választani? - tette fel a kérdést a kormányfő-jelölt. A szocialista politikus szerint a félelem helyett reményt kell adni, ne a napi túlélésről szóljon az élet. "Ez egy olyan ország, amely megbecsüli a tehetséget és a sikert, amely képes maga mögött hagyni a búskomorságot. Van remény a múltból a jövőből fordulni" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

"Építsünk egy jobb Magyarországot, egy sikeres és erős köztársaságot!" - hívta fel a megjelenteket az MSZP kormányfő-jelöltje. "Nemzet és köztársaság" - adta ki a jelszót Gyurcsány Ferenc, majd hozzátette: "mi őrizni fogjuk a szabadságot és a rendet".

A szocialista miniszterelnök-jelölt a cselekvő felelősségvállalást hangsúlyozta, amelyben "természetes, hogy magyar a magyarral kezet fog, melynek vezetői nem a nemzet kiválasztott vezérei, hanem a köztársaság megválasztott, beszámoltatható vezetői, akik értik, hogy minden hatalmuk a választóiktól ered".

"Nincs okunk elfogadni, hogy ajtóról-ajtóra járva azt akarják, hogy ne a magunk szándéka szerint válasszunk. Mi megfelelni a saját lelkiismeretünknek, nemzeti elkötelezettségünknek akarunk. Ma a baloldal a jobb" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Hiller: meg akarjuk nyerni a választást

<

Meg akarják nyerni (fotó: InfoRádió)

Az MSZP vezetője azzal kezdte beszédét, hogy a köztársaság szeretete nem azon múlik, hogy családos, vagy egyedülálló, fülbevalós-e vagy nem, milyen zenét szeret, hanem, hogy tisztességes ember-e.

"Mi ezt a választást meg akarjuk és a ti támogatásotokkal meg is fogjuk nyerni" - mondta az MSZP elnöke. Az Új Magyarország programja az egyetlen, ami nem csak általánosságokban és szakterületenként, hanem minden régiónak, megyének, településnek megfogalmazza az MSZP ajánlatát - közölte Hiller István, aki szerint ezért a dokumentumért érdemes vállalni a kormányzást.

A másik oldalon a "minden rossz politikája áll" - jelentette ki az MSZP vezetője. "A Fidesz hirdetései, plakátjai azt sugározták, hogy minden reménytelen, rosszabbul élünk" - tette hozzá Hiller István, aki szerint a Fidesz depressziókampánya megbukott.

A rendszerváltás óta a nemzeti érdekek érvényesítése terén a Gyurcsány-kormány volt a legsikeresebb - jelentette ki a politikus. Az MSZP biztonságot és békét nyújt - tette hozzá Hiller István.

Szili: összetartozik a szív és az ész

"A nyitott nemzet és a modern köztársaság összetartozó fogalmak. Összetartozik a szív és az ész is, együtt kell működnie a politikában, a jövő alakításában" - hangsúlyozta Szili Katalin, hozzátéve, hogy a nemzet számukra az, ahol megfér a hívő és a nem hívő, az anyaországi és a határon túli, a városi és a vidéki, a kétkezi és a szellemi munkát végző.

Az MSZP-re való voksolásra buzdítva Szili Katalin úgy fogalmazott: április 9-én azt a pártot kell támogatni, amelyik a 17 év alatt sohasem tagadta meg önmagát, mindvégig ragaszkodott elveihez, amelyik nem lett liberálisból konzervatív, és nem próbált meg konzervatívként baloldali értékeket átvenni.

Bibó István gyakran idézett mondatára utalva, miszerint "demokrata az, aki nem fél", Szili Katalin kijelentette: számára demokrata az is, akitől nem kell félni. "És tőlünk nem kell félni" - hangsúlyozta a szocialista politikus.

"Összeköt bennünket a magyarság és a köztársaság"

"Ápolni, szeretni, védeni kell a demokráciát" - mondta Juhász Ferenc alelnök a szocialista párt Andrássy úti rendezvényén. A politikus a tömeg sokszínűségére hívta fel e figyelmet. "Összeköt bennünket az, hogy magyarok vagyunk, hogy hiszünk egy köztársaságban és magunkban" - fogalmazott Juhász Ferenc.

"Elsején az első, másodikán a második"

A békességben, a nyugalomban, a biztonságban bízunk - mondta Gál J. Zoltán a rendezvény elején. "Elsején az első, másodikán a második" - tette hozzá a politikus, utalva a Fidesz vasárnapi, április 2.-ai nagygyűlésére.

A politikus feltette a kérdést: Mi a baj a szinglikkel? A válasz szerinte az, hogy nehezebben hoznak még egy embert.

Ranschburg, Ferge, Iványi, Nádas, Kosáry

A nagygyűlésen felszólalt még Ranschburg Jenő pszichológus (videóüzenetről), Ferge Zsuzsa szociológus, Iványi Gábor, az Oltalom Egyesület elnöke, Nádas György humorista és szintén videóüzenetről Kosáry Domokos akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke.

A nagygyűlés résztvevői "Igen MSZP" feliratú piros lufikat és hasonló felirattal ellátott piros táblákkal, valamint nemzetiszínű zászlókkal kezükben, "Igen MSZP", illetve "Húzzunk bele" feliratú pólókban jelentek meg az Andrássy úton.

{{keretes_cim}}

A Fidesz kommunikációs vezetője szerint az ellenzéki párt köszönetet mond mindenkinek, aki részt vett a szocialista párt rendezvényén. Aki elment az Andrássy útra "kiállásával, személyes jelenlétével bizonyította azt, hogy nem kell és nem is szabad félni Magyarországon" - tette hozzá Deutsch-Für Tamás.

Az ellenzéki politikus szerint az MSZP hosszú esztendők vargabetűi után végre belátta azt, hogy a politikának az emberek közelében kell lennie. Deutsch-Für Tamás hozzátette: a szocialista párt az utcai politizálás eszközét választva maga is belátta azt, hogy ezek az eszközök közel viszik a politikát az emberekhez.

A beszédekről szólva a Fidesz kommunikációs vezetője megjegyezte: komoly hiányérzet alakult ki benne, mert ezekben a beszédekben a felszólalók kizárólag a Fideszről beszéltek.

Katona Kálmán, az MDF országos választmányának elnöke szerint Gyurcsány Ferenc beszédéből hiányzott az utalás a korrupcióra és a középosztály melletti kiállás. A kisebbik ellenzéki párt szerint ez is azt bizonyítja, hogy szükség van a Magyar Demokrata Fórumra a parlamentben, amely többek között ezzel a két kérdéssel foglalkozik.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Alaposan felborítják Kína riválisai az erőegyensúlyt: furcsa érdekegyezség alakult, ez pedig riadalmat kelthet Pekingben

Alaposan felborítják Kína riválisai az erőegyensúlyt: furcsa érdekegyezség alakult, ez pedig riadalmat kelthet Pekingben

Augusztus 30-án Vietnam és a Fülöp-szigetek megállapodott egymással a katonai és védelmi kapcsolatok elmélyítéséről. A felek abban is egyetértettek, hogy a jövőben fokozzák a tengeri biztonsági együttműködésüket. Phan Van Giang vietnami és Gilberto Teodoro Fülöp-szigeteki védelmi miniszterek azt is bejelentették, hogy még 2024-ben a védelmi kontaktus elmélyítéséről szándéknyilatkozatot kívánnak aláírni. A két távol-keleti ország közeledése komoly kérdéseket vet fel a feszült régióban, ahol persze mindegyik térségi nagyhatalomnak megvan erről a maga a véleménye.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×