eur:
392.88
usd:
363.32
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a Fidesz-KDNP kampánygyűlésén Székesfehérváron 2022. április 1-jén.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor a kampányzárón: a választás tétje – háború vagy béke

A munkát elvégeztük, egyetlen feladat maradt, tegyük fel az i-re a pontot, győzzük le az ellenfelet, védjük meg családokat, Magyarország békéjét és biztonságát – mondta a miniszterelnök a kormánypártok székesfehérvári kampányzáróján, ahol beszélt a népszavazás jelentőségéről is.

Alig másfél nappal az április 3-i országgyűlési választások előtt, akárcsak 2018-ban, ezúttal is Székesfehérvár főterén tartotta kampányzáró nagygyűlését a Fidesz-KDNP.

A több ezer ember előtt Tóth Gabi énekelte el a Himnuszt, majd Vargha Tamás, a város országgyűlési képviselője beszélt. A jelölt azt sorolta fel, hogy a négy égtáj irányába tekintve milyen fejlesztések történtek a koronázóvárosban a Sóstó megmentésétől a megyei kórház felújítását át az Alba Aréna építkezéséig. Mint fogalmazott, ahhoz, hogy mindaz, amit terveznek, megvalósulhasson, vasárnap a kormánypártok támogatására van szükség.

Törő Gábor, a megye 2-es körzetének fideszes jelöltje annak a fontosságáról beszélt, hogy mindenki menjen el szavazni, mert csak akkor van esély a győzelemre, és az eddig végzett munka folytatására.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere azt mondta, a város büszkén köszönti a vendégeket, mindenki otthon érezheti magát, mert Szent István városa minden magyar otthona is.

"Különleges csillagállás alatt vagyunk, 1050 éve alapították a várost, és 800 éve született meg az Aranybulla Fehérváron" – mondta a polgármester, és három dolgot emelt ki: megköszönte az Orbán-kormánytól kapott fejlesztési forrásokat – idén három óriásfejlesztés indult –, és kijelentette, olyan kormányt szeretnének, amely garancia arra, hogy ezek a beruházások be is fejeződnek. A voksukat mérlegelőktől azt kérte, kérdezzék meg maguktól, ki fogja sikeresebben kormányozni az országot a világ háborgó tengerén. Magyarország hajójának előre kell mennie, ki kell kerülnie a háborút, és el kell érnie a célul kitűzött kikötőbe – tette hozzá.

"A politikában nincs olyan, hogy biztos és lehetetlen. A választáson csak a szavazatok döntenek, ezért el kell mennie mindenkinek szavazni, mert a kezünkben a döntés" – mondta a polgármester.

A beszédek után az Ismerős Arcok élőben adta elő a Nélküled című számát, majd Orbán Viktor lépett a színpadra.

"Fehérvár a mi szerencsehozó talizmánunk" – mondta a miniszterelnök, négy éve is nagy győzelmet arattak az ottani kampányzáró után. Móron könnyebb lesz a siker, Székesfehérvár már nehezebb ügy – vélekedett, szerinte ha a város belső részein nyernek, akkor az egész országban győzni fognak.

Ez nem kampányzáró, hanem a kampányhajrát nyitó esemény – emelte ki a kormányfő, és munkára buzdított az utolsó három napra is.

"13 óránk lesz arra, hogy győzzünk vasárnap, mindent előkészítettünk

– mondta, és hozzátette: – Az ellenfél is számunkra kedvező állapotban van. Jól állnak a csillagok, de mit sem ér, ha az utolsó nap 13 óráját nem használjuk ki. Volt már olyan választás, amikor szombaton nyertünk, meg hétfőn is, de vasárnap vesztettünk. Tanuljunk 2002 leckéjéből."

Mi ebben a kampányban október 23-án álltunk bele, amikor a Békemeneten kimondtuk, hogy a legnagyobb fegyverünk az összefogás. Akkor azt mondtuk, hogy harcolni fogunk, és a legvastagabb falon is át fogunk menni – közölte Orbán Viktor, és hozzátette, akkor is, ha az ellenfél mindent bevet, külföldről kap segítséget, és a csalástól sem riad vissza.

A kampány úgy indult, hogy két lehetőség közül választhat az ország: a bukott múltat, ahol valójában Gyurcsány Ferenc a főnök, vagy azt, aki emelkedő pályára állította az országot. A miniszterelnök azt gondolta, hogy a 12 év alatt elért eredményekről kell majd beszélnie a kampányban, és úgy hitte, hogy ezzel meg tudják nyerni a választást. "De aztán beütött a ménkő, kitört a háború, és megváltoztatta a kampányt" – mondta. Emlékeztetett arra, hogy nem először van háború a szomszédunkban, de az két kisebb nép háborúja volt tőlünk délre. A mostani háború kockázata összehasonlíthatatlanul nagyobb, ezért

most az a kérdés: háború vagy béke?

A miniszterelnök azt gondolta, ebben mindenki azonos álláspontot foglal el itthon, de tévedett, mert a nemzeti oldal azt mondta, ez nem a mi háborúnk, ebből ki kell maradni, de a baloldal azt gondolja, hogy Ukrajna a mi háborúnkat vívja. "Ez tévedés, ez nem a mi háborúnk, ebben a háborúban mi semmit sem nyerhetünk, csak veszíthetünk" – mondta, és kijelentette, fegyvert és katonát nem küldünk, de a menekülteknek segítünk, lassan 600 ezren érkeztek, és mindenkinek segítettek. "Nem igaz, amit Gyurcsány Ferenc mond, hogy pocsék ország vagyunk. Mi egy nagyszerű ország vagyunk, amely segítséget nyújt mindent megad azoknak, akik futnak a baj elől" – tette hozzá.

Megértéssel van az ukrán elnök iránt is, mert nagy bajban van, de emlékeztetett, hogy rosszul bántak a magyar kisebbséggel, erre a majd a háború után vissza kell térni. A vita nem Volodimir Zelenszkijjel van, hanem a magyar ellenzékkel, amely győzelme esetén azonnal fegyvert szállítana, beszállna a háborúba, és elzárná a gáz- és olajvezetékeket a miniszterelnök szerint.

"Nem kérhetik az ukránok, hogy magunkat sodorjuk bajba. A szívünk velük van, de a saját érdekünket kell előtérbe helyeznünk, és az országnak ki kell maradnia a háborúból" – jelentette ki a kormányfő.

Felidézte, hogy válságok sorát kellett kezelnie a kormányának a vörösiszapártól a migráción és a Covidon át a mostani háborúig, és most veszélyes időket élünk, ezért azt javasolja a magyaroknak, hogy

ne most kísérletezzenek, inkább támogassák a tapasztalatot, és válasszák meg eddigi képviselőiket.

A népszavazásról azt mondta, legalább annyira fontos, mint az országgyűlési választás, mert egy lényegi kérdést dönt el Magyarországon. Veszélyes irányba megy a világ, sosem gondolta volna, hogy be kell írni az alaptörvénybe, hogy az apa férfi, az anya nő. "Ebben van egy vörös vonal: ezek a gyerekek, nem szabad megengedni, hogy a gyerekeink neveléséhez való jogunkat elvegyék tőlünk. Meg kell védeni a családjainkat, meg kell állítani a genderőrületet" – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök megköszönte az emberek eddigi támogatását, mert enélkül nem tudták volna végigcsinálni ezt a négy évet.

"Még két nap van hátra, és aztán partraszállás. Háromnapnyi kemény munkával megnyerhetünk négy békés, nyugodt és biztonságos évet. Higgyék el, megéri – mondta zárásképp a kormányfő, és így folytatta: – A munkát elvégeztük, egyetlen feladat maradt, tegyük fel az i-re a pontot, győzzük le az ellenfeleinket, védjük meg a családjainkat, védjük meg Magyarországot, védjük meg Magyarország békéjét és biztonságát. Ha mindannyian eljönnek, nem lesz baj."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×