eur:
386.78
usd:
355.44
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Országos pártlistás szavazólap mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2022. március 3-án. A tanácskozáson az NVB jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját. Az egyik a magyarországi szavazásra, a másik a levélben szavazásra készült. A szavazólapokon hat pártlista neve szerepel.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Medián: 128 mandátumot szerezhet a Fidesz-KDNP, 71-et az ellenzék

A kormánypártok a választani tudók 50 százalékának támogatottságát élvezik, az ellenzéki összefogás 40 százalékot kaphat a Medián közvélemény-kutatása szerint. A Publicus Intézet szorosabb csatát jósol április 3-ra.

A Fidesz-KDNP megerősítette a már február végén tapasztalt fölényét a Medián március végén készített felmérése szerint, amely a hvg.hu-n jelent meg. A szavazókorú népesség 40 százalékának, a választani tudó szavazók 50 százalékának a támogatását élvezik a kormánypártok bő egy héttel a választás előtt. Az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogásra a szavazókorú népesség 32, a választani tudók 40 százaléka voksolna.

Szavazókorú népesség:

  • Fidesz-KDNP 40
  • ellenzéki lista 32
  • Mi Hazánk Mozgalom 3
  • Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4
  • más 1
  • nem tudja, nem válaszol 20

Választani tudók:

  • Fidesz-KDNP 50
  • ellenzéki lista 40
  • Mi Hazánk Mozgalom 4
  • Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4
  • más 2

A februári 75 százalék után most 80 százalék állította, hogy biztosan elmegy szavazni. A felmérés adatai szerint 12 százaléknyian vannak, akik elmennek szavazni, de nem tudják, vagy nem árulják el, hogy kire. Ez a szavazóközönség három részre osztható: egyharmaduk kormányváltást, másik harmaduk a kormány maradását szeretné, a többiek pedig ebben a kérdésben sem tudnak dönteni. Ennek alapján a bizonytalannak vagy rejtőzködőnek nevezett csoport esetleges utolsó pillanatban hozott döntése sem billentené el a választás kimenetelét az ellenzék javára.

A felmérés szerint a lakosság kétharmada, de még az ellenzéki szavazók egyharmada is a Fidesz győzelmére számít.

A Medián mandátumbecslése szerint a Fidesz-KDNP-nek 128 képviselője lehet az új parlamentben, az ellenzéknek 71. A DK lehet a legnagyobb ellenzéki párt 20 képviselővel.

A kutatásban rákérdeztek az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontra is. A Fidesz-KDNP-t támogatók 43 százaléka értett egyet azzal, hogy Oroszország jogosan lépett fel, hogy megvédje biztonságát és érdekeit, az ellenzéki közös listára voksolóknál viszont 9 százalék ez az arány. Az ellenzéki szavazók körében 84 százalék azok aránya, akik szerint Moszkva súlyos és indokolatlan agressziót követett el, a kormánypártiaknál 37 százalék ez az arány.

Címlapról ajánljuk

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vox
Patrióta harcosokról beszélt üzenetében Orbán Viktor

Sok patrióta harcosra van szükségünk Európában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetében, amelyet a jobboldali spanyol Vox párt EuropaViva24 elnevezésű politikai nagygyűlésén vetítettek le Madridban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×