eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Az április 3-ai országgyűlési választás és a vele egy napon rendezett népszavazás szavazólapjai a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában 2022. március 9-én. Kétféle (a magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 12 nemzetiség országos listás szavazólapját, valamint a népszavazás kétféle (magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) szavazólapját nyomtatják, vagyis összesen 122 félét. Körülbelül 23 millió szavazólap készül a nyomdában.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Végleges: 664 egyéni jelölt indulhat a választáson

Négy éve két és félszer ennyien voltak. A választáson hat országos pártlistára voksolhatnak a választópolgárok.

Valamennyi, a jelöltek nyilvántartásba vételével kapcsolatos jogorvoslat lezárult, az április 3-ai parlamenti választáson 664 egyéni jelölt indulhat - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból.

Az országgyűlési képviselők választásán csak azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyűjtöttek a választókerületükben élőktől ötszáz érvényes ajánlást. A jelöltek február 25-én 16 óráig gyűjthették az ajánlásokat, a választási bizottságoknak pedig négy napjuk volt arra, hogy az ajánlások ellenőrzése után döntsenek a jelöltek nyilvántartásba vételéről. A választási bizottságok határozatai ellen jogorvoslattal lehetett élni.

Az NVI tájékoztató oldala szerint a jogorvoslati eljárások minden esetben lezárultak, a 106 egyéni választókerületben jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek száma 664. Közülük 34 indul függetlenként, nagyobb részük azonban jelölőszervezet színeiben; a választásra

húsz jelölőszervezetnek sikerült egyéni jelöltet állítania.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok a jelöltek által leadott ajánlások ellenőrzés után 106 esetben tagadták meg a nyilvántartásba vételt, hét jelöltet pedig nyilvántartásba vettek, de a jelölt időközben kiesett. Ennek oka lehet az, hogy a jelölt lemondott, vagy azért esett ki, mert elvesztette a választójogát vagy a választhatóság jogát.

A választáson az egyéni jelöltek mellett hat országos pártlistára voksolhatnak a választópolgárok, azok a nemzetiségi választók pedig, akik névjegyzékbe vételüket az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal kérték, nemzetiségük listájára voksolhatnak. A roma nemzetiség nem állított országos listát.

Négy évvel ezelőtt a 106 egyéni választókerületben 1547 egyéni jelölt indult, az országos pártlistás szavazólapon 23 pártlista szerepelt.

Az NVI adatai szerint a Fidesz-KDNP és a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd tudott mind a 106 egyéni választókerületben jelöltet állítani. A Mi Hazánk Mozgalomnak 102 nyilvántartásba vett jelöltje van, négy bejelentett jelöltjük nyilvántartásba vételét azonban az illetékes választási bizottságok elutasították.

A Megoldás Mozgalomnak 99 nyilvántartásba vett jelöltje van és 7 jelöltjük nyilvántartásba vételét a választási bizottságok elutasították.

A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak 79 nyilvántartásba vett jelöltje van, 8 nyilvántartásba vételét elutasították a választási bizottságok, egy jelölt pedig lemondott. Ugyancsak 79 nyilvántartásba vett jelöltje van a Normális Élet Pártjának, amelynek 25 jelöltjét elutasították, de egy jelöltet újra bejelentettek és akkor már nyilvántartásba vette a választási bizottság, a pártnak van öt kiesett jelöltje is.

Az ISZOMM - Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom és a Magyar Munkáspárt közösen indította jelöltjeit, a választási bizottságok 49-et vettek nyilvántartásba, 17-et pedig elutasítottak. Az IMA - A Mi Pártunk 4 nyilvántartásba vett és 16 elutasított jelölttel rendelkezik.

A Valódi Demokrata Pártnak 2 nyilvántartásba vett jelöltje van, a Magyar Liberális Párt - Liberálisok, a Magyar Szegények és Dolgozók Demokratikus Szervezete, a Polgári Válasz Mozgalom, valamint a Zöldek Pártja 1-1 választókerületben tudott jelöltet indítani.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×