eur:
399.12
usd:
366.89
bux:
87872.68
2025. március 16. vasárnap Henrietta
Nyitókép: Unsplash.com

Húsfordulat: már a celebek sem tudják megmenteni a veganizmust

A britek kezdenek elfordulni a veganizmustól; sorra zárnak be a vegán éttermek, és a szupermarketek kezdik levenni a polcokról az úgynevezett „növényi alapú” ételeket.

A britek büszkesége, a hétszeres Forma–1-es világbajnok Lewis Hamilton úgy arat sikereket, hogy közben a vegán étrendet követi, honfitársai azonban egyre inkább nem. Még az „etikus bolygóféltő” életformát követő Z-generáció is visszaszokott a húsra, mivel fontos számára az egészséges étkezés.

Az Eating Better nevű brit nonprofit szervezet felmérése szerint a 18–24 évesek között tavaly már magasabb volt a még több húst evők aránya (18 százalék) a kevesebbet fogyasztókéhoz (16 százalék) képest. Idén a vegán celebek által felkarolt és a szupermarketek által is támogatott Veganuary, azaz vegán hónap sem vonzott be sok hívet.

Egy további felmérés szerint a briteknél tavaly 21 százalékkal visszaesett a hűtött és fagyasztott húsalternatívákból készült termékek – például a növényi alapú burgerpogácsák és kolbászok vagy a laborban kifejlesztett hús – forgalma. Kérdés: miért kell a húst elvetők ételének a húsra hasonlítania? Ez az egyik oka, hogy az ilyen ételek előállításához igencsak nagy vegyipari kreativitás kell.

„Megvolt a boom, most jön a korrekció. Az étel mindig is divat volt”

– mondta Hamish Renton, az HRA Global nevű élelmiszercég vezérigazgatója. A számok magukért beszélnek: a Beyond Meat (Húson túl) nevű vegán élelmiszergyártó részvényárfolyama a 2019-es csúcsról hatalmasan zuhant, egészen drámai, 98 százalékos árfolyamveszteséggel.

A fogyasztók a vegánok által elutasított állati eredetű tejhez is kezdenek visszatérni, ami csapás például a vegán fagylaltot forgalmazó Oatly nevű cégnek. A Nestlé is feladta növényi eredetű, tehát állati tejet nem tartalmazó italmárkáit – írta a The Telegraph.

A botrányba keveredett amerikai rap- és popsztár, Lizzo egy japán utazást követően deklarálta, hogy „egykori vegán”, mert „felismerte, hogy az állati eredetű fehérjére épülő étkezés egészségesebb”.

Clive Black elemző az újságnak azt mondta, hogy körülbelül 15 éve az állatvédő, környezetvédő és egészséges táplálkozást hirdető csoportok meggyőzték a befektetőket, hogy a veganizmus a jövő és a cégek ugrottak a vélt lehetőségre. „A baj az, hogy az ilyen éltelek nagy részének pocsék az íze” – tette hozzá, egy nem túl szép szót használva.

„Az állat- és környezetvédelem és az egészség szentháromságának álcázta magát, de valójában egy szent rémálom”

– tette hozzá.

Szakértők hatszázezerre, azaz a brit összlakosság körülbelül egy százalékára becsülik a keményvonalas vegánok számát, a többiek csak „ízlelgették” a hús-, tej- és tojásmentes diétát. Lassan azonban rájöttek, hogy sok vegán étel ultrafeldogozott termék, ezért is fordultak el tőle az egészségtudatos fiatalok.

Az eredmény az, hogy már egyes vegán éttermek is kezdik visszatenni a húst a menüre, ami felháborítja a „militáns vegánaktivistákat”, de most nem nekik áll a zászló. Ágazati szakértők viszont úgy vélik: a vegán életek nem tűnnek el, csak a tömegtermékek helyét átveszik a drágább és egészségesebb kézműves készítmények.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.03.17. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem professzor emeritusa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×