eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
Andrej Babis cseh államfőjelölt, volt miniszterelnök kampányzáró rendezvényt tart Brnóban 2023. január 9-én. A cseh elnökválasztás első fordulóját január 13-14-én rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Andrej Babis nem vár bocsánatkérést, amiért a kommunista rezsim ügynökének titulálták

A szlovák belügyminisztérium egyezséget kötött Andrej Babis volt cseh kormányfővel az állítólagos kommunista ügynökmúltját firtató kérdésben.

A korábbi cseh miniszterelnök, Andrej Babis ügynökként szerepelt a szlovák Állambiztonsági Szolgálat, vagyis az StB aktáiban „Bures” fedőnév alatt. A csehországi felméréseket jelenleg magasan vezető ellenzéki politikus azonban tagadja a szolgálattal való együttműködést, és kitart amellett, hogy jogtalanul szerepel a nyilvántartásban. 2012-ben emiatt személyiségvédelmi pert indított a Nemzeti Emlékezet Intézete ellen. Az intézet állítja, hogy a szlovák származású Babišt jogosan tartották nyilván az StB aktáiban.

A szlovák belügyminisztérium viszont más véleményen van. A héten megegyezett Andrej Babissal, és elismerte, hogy a korábbi cseh miniszterelnököt jogtalanul tartották nyilván az StB ügynökeként, és hogy nem működött tudatosan együtt a kommunista Állambiztonsági Szolgálattal.

A megegyezést követően Andrej Babis kijelentette, hogy nem érvényesíti a kártérítési igényét, és visszavonja azt a keresetet is, amelyet az Emberi Jogok Európai Bíróságához nyújtott be. Hozzátette azonban azt is, hogy nem vár bocsánatkérést, mert mindazoknak, akik egykori kommunista ügynökként akarták őt beállítani, úgysem lesz hozzá bátorságuk. A pozsonyi belügyi tárca úgy tájékoztatott, hogy a jogi helyzet és a per folytatásával járó gazdasági kockázatok alapos mérlegelése után állapodtak meg a felek. Két független külső elemző megerősítette ugyanis, hogy magas a per elvesztésének kockázata, ami jelentős anyagi veszteséggel járt volna a szlovák állam számára.

A szlovák belügy bizonyítékok hiányában döntött pereskedés helyett a kiegyezés mellett, és elismerte, hogy nem bizonyított a cseh ellenzéki politikus ügynökmúltja.

Petr Fiala cseh miniszterelnök hihetetlen politikai megállapodásként jellemezte a döntést. Babis politikai ellenfele szerint az ANO elnöke a tények elferdítésével próbálkozik. „Az ő világában láthatóan nem az igazság a lényeg, hanem az, hogyan lehet a tényeket minél jobban elfedni és saját hasznára elferdíteni” – írta Fiala, aki szerint a szlovák belügyminisztériummal kötött megállapodás is ennek a bizonyítéka. Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter visszautasította, hogy bármilyen politikai megállapodás állna a kiegyezés hátterében. A tárcavezető kizárta, hogy Babis támogatta Peter Pellegrini szlovák államfőt az elnökválasztási kampányban, és hangsúlyozta, hogy döntésük mögött nincs politikai szándék.

A Nemzeti Emlékezet Intézete szerint Andrej Babis nyilvántartásának jogosságát több StB-irat is igazolja, amelyek tartalmilag és időrendben összefüggnek, ezért nem húzza ki Babist az ügynökök listájáról, ez azonban nem változtat az egyezség tényén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egységes ügyeleti rendszer: vitába száll a mentőszolgálat az orvoskamarával

Egységes ügyeleti rendszer: vitába száll a mentőszolgálat az orvoskamarával

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint jól és zavartalanul működik az egységes ügyeleti rendszer. Győrfi Pál az InfoRádióban elmondta: Budapesten az október 1-jei indulás óta már több mint ötezer beteget láttak el, köztük 1300 18 éven alulit. A szóvivő azt is közölte: a betegek 95 százaléka enyhe tünetekkel keresi fel az ügyeletet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×