eur:
393.41
usd:
360.04
bux:
72097.93
2024. augusztus 12. hétfő Klára
Az ukrán elnöki sajtószolgálat képén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy erődrendszer építkezésén, a Volinyi területen, egy nem megnevezett helyszínen az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2024. július 30-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Támadásban Ukrajna, már egy második körzetből evakuálnak az oroszok

Első alkalommal ismerte el az ukrán elnök, hogy erői behatoltak Oroszországba, ahol már hatodik napja állnak harcban. Hétfőn már egy második orosz régióban kezdték meg a lakosok evakuálását.

„Tűzérségi támadások, aknatűz, drónok és rakéták... minden egyes onnan érkező csapás igazságos választ érdemel” – így kommentálta Volodimir Zelenszkij azt, hogy ukrán katonák „sokkoló és merész” támadást indítottak a határon át orosz területek ellen. Az ukrán elnök azt állította, hogy a nyár folyamán közel kétezer támadás indult a körzetből országa ellen.

Hétfőn már közel egy hete folyt az offenzíva, amelyet – a jelek szerint – Oroszországnak nem sikerült visszavernie. A korábbi jelentések még egy ezer fős támadó erőről szóltak, amely több orosz települést elfoglalt és orosz katonákat ejtett foglyul. Hétfőre már hatezer főt emlegettek, és az ukrán média szerint nem csak a Kurszki, de immár a Belgorodi régióban is katonáik vannak. Vjacsesylav Gladkov kormányzó úgy fogalmazott, hogy „az ellenség aktív a határkörzetben”, de orosz médiumok elismerték, hogy hétfőn az oroszok megkezdték a lakosság részleges evakuálását a körzetből.

Az ukránok közben drónokkal támadtak Oroszország területén mélyebben található régiókat, például a leningrádi körzetet, a rjazanyi és voronyezsi régiót.

Korábban az ukrán tüzérségnek egy, a régióban haladó orosz katonai oszlop elleni, vélhetően HIMARS tüzérségi eszközzel végrehajtott támadása „sokkoló” pusztítást végzett. Videók kiégett teherautók tucatjait és a roncsok között heverő katonák holttesteit mutatták. A számukat több százra becsülték.

Az egyik stratégiai eredményük Szudzsa város és az ott található földgázvezeték elosztó állomás elfoglalása volt. Az amerikai háborúkutató intézet, az ISW szerint az ukránok jobbára tartották az állásaikat a településen. Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy vasárnap a levegőből „katonai állomány, páncélozott és egyéb járművek ellen” hajtottak végre légitámadásokat, és hogy a célokat megsemmisítették.

A kurszki behatolás hatalmas meglepetés volt az ukránok részéről, bár voltak korábban állítólagos orosz ellenzéki erők által végrehajtott diverzánstámadások, az ukrán hadsereg eddig nem lépte át az őket megtámadó ország határát.

Kommentátorok szerint az ukrán akciónak egyszerre lehet stratégiai és propaganda célja. Michael Clarke, a brit Sky News katonai szakértője szerint az ukránok lassan, de területeket vesztenek és most meg akarják változtatni azt a narratívát, hogy vesztésre állnak a háborúban, amivel az amerikai belpolitikának is üzenni kívánnak. Továbbá egy olyan ukrán enklávét akarnak kialakítani orosz területen, amely elvonja az orosz csapatokat az ukrajnai harcoktól. A szakértő szerint egy hónapnál tovább nem fogják tudni tartani a területet az ukránok.

Címlapról ajánljuk

Így értékelte a világsajtó az olimpiát

A nemzetközi sajtó szerint a vasárnapi záróünnepség nem volt olyan látványos, mint a megnyitó, a párizsi olimpia azonban a koronavírus-járvány okozta üresség után visszahozta a sportba a lelkesedést, a szenvedélyt és utat mutatott Los Angelesnek, egyben mércét állított a következő helyszíneknek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×