eur:
393.05
usd:
362.15
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Peter Pellegrini megválasztott szlovák elnök a Zuzana Caputová hivatalban lévő elnökkel a pozsonyi elnöki palotában, a Grassalkovich-kastélyban tartott sajtóértekezleten 2024. május 16-án. Az előző nap Robert Fico szlovák miniszterelnököt Nyitrabányán több lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi, a politikus állapota stabil, de továbbra is nagyon súlyos.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Szlovákia megtorló intézkedéseket hozhat Ukrajnával szemben

Peter Pellegrini államfő válaszlépéseket helyezett kilátásba, amiért Ukrajna leállította az országán áthaladó Lukoil-szállítmányokat. A pozsonyi ellenzék szerint egyedül a kormánytagok lepődnek meg azon, hogy Szlovákia nem kap orosz kőolajat.

Az orosz Lukoil olajszállítmányainak Ukrajna általi leállításának tényét múlt csütörtökön a szlovák gazdasági minisztérium is megerősítette. Az olajat a pozsonyi Slovnaft olajfinomító is használja. A tárca szerint azonban a Slovnaftnak más orosz beszállítókon és alternatív forrásokon keresztül is biztosítva van az olajbehozatal.

Juraj Blanár szlovák külügyminiszter kedden kijelentette, hogy Ukrajna azon intézkedései, amelyekkel az ország leállította az Oroszországból Szlovákiába és Magyarországra irányuló olajszállítást, sértik az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodás rendelkezéseit. Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel együtt ezért felszólították az Európai Bizottságot, hogy sürgősen lépjen az ügyben. Az olajszállítás leállítását Robert Fico szlovák kormányfő is bírálta, és az ügyben Denisz Smihal ukrán miniszterelnökhöz fordult.

Peter Pellegrini köztársasági elnök szerint Szlovákia Ukrajna egyik legfontosabb villamosenergia-szolgáltatója, és mindig is felelős partnerként viselkedett az ellátásban. Az államfő felhívta a figyelmet arra a humanitárius segítségre is, amelyet Szlovákia a háború kitörését követően nyújtott keleti szomszédjának. Ezzel összefüggésben megemlítette a kulcsfontosságú szlovák védelmi rendszerek Ukrajnának adományozását is. „A Szlovák Köztársaság felelős szomszédként és jó partnerként viselkedett Ukrajnával szemben a kulcsfontosságú helyzetekben. Saját költségünkön a történelemben először átalakítottuk a vezetékünket, hogy az fordított áramlással működhessen, és mi szállítottuk Ukrajnának gázt olyan időszakokban, amikor nekik nem volt elég” – emlékeztetett Pellegrini.

Hozzátette, bízik benne, hogy Ukrajnának sikerül a lehető leghamarabb helyrehoznia a dolgokat, mert Szlovákia, mint szuverén ország,

előbb-utóbb kénytelen lesz megtorló intézkedésekhez folyamodni, és ez nem lenne előnyös sem Ukrajnának, sem a polgárainak, sem a térségben élőknek.

A szlovák ellenzék szerint egyedül a kormánytagok lepődnek meg azon, hogy Szlovákia nem kap orosz kőolajat.

„A legerősebb kormánypárt, a Smer képviselői panaszkodnak, hogy Ukrajna mekkora kárt okozott Szlovákiának az orosz kőolajszállítás leállításával. Ez komoly dolog lenne, ha nagyrészt nem egy meséről lenne szó, amely a jelenlegi kormány idején már talán senkit sem lep meg” – közölte Tomás Valásek, a Progresszív Szlovákia alelnöke.

„Szlovákián és Magyarországon kívül a többi ország már jóval az orosz agresszió előtt tudatosította, hogy Oroszország nem megbízható energiaforrás” – emlékeztetett az ellenzéki politkus, hozzátéve, hogy a kormányoldalnak a vádaskodás mindenkivel szemben jól megy, de az állam igazgatása egyáltalán nem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×