eur:
394.56
usd:
365.82
bux:
0
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Business graph with arrows tending downwards
Nyitókép: peshkov/Getty Images

Így reagáltak a piacok Le Penék elsőfordulós sikerére

Emelkedéssel reagáltak a piacok a francia radikális jobboldal példátlan választási sikerére, miközben taktikai visszalépések kezdődtek a második forduló előtt; a baloldal és Macron elnök pártja így akarja elkerülni Marine Le Pen abszolút többségét.

Emmanuel Macron francia elnököt „gyalázták” a saját pártjában és „gyalázta” az őt jobbról és balról is szorongató ellenzék az előre hozott választások, illetve kormányzása miatt. Lehet azonban, hogy bejön a „betli”, és a hazardírozó államfőnek sikerül visszatartania a Marine Le Pen-féle radikális jobboldalt a kormányra kerüléstől.

Legalábbis erre számítanak a piacok, miután szembesültek azzal, hogy Le Pen asszony Nemzeti Tömörülése elvitte a hétvégi, első választási fordulóban a szavazatok harmadát. A baloldal lett a második, Macron pártja pedig távoli harmadik helyre szorult.

A Cac 40 – Franciaország fő tőzsdeindexe – 1,7 százalékos növekedéssel fogadta a választási eredményt, az euró pedig 0,3 százalékot erősödött a dollárhoz képest.

Hogy miért örülnek a befektetők? A magyarázat az, hogy arra fogadnak, a második fordulóban a választók nemet mondanak a radikális bal vagy -jobb többségre a Nemzetgyűlésben.

De amíg a piaci várakozás az, hogy kiegyensúlyozott – és ezért lebénult parlament áll fel –, a választási prognózis szerint a Nemzeti Tömörülés még mindig a legtöbb mandátummal kerül ki a második fordulóból is.

Az eredményre jól reagáltak az állampapírok is. A 10 éves lejáratú német és francia kötvények hozama (azaz, hogy mennyi kamatot kell visszafizetnie a két államkasszának a hitelezőik felé) hétfőre 0,74 százalékpontra esett. Előtte a 2012-es euróövezeti válság óta nem látott szinten állt – jegyezte meg a The Financial Times üzleti lap.

Az első választási forduló után több mint 300 olyan parlamenti mandátum maradt, amiért háromoldalú verseny folyik a balos, centrista és radikális jobboldali jelöltek között. A centristákra és az egyesült baloldalra most nagy nyomás nehezedik, hogy lépjenek vissza olyan választókörzetekben, ahol a harmadik jelölt megosztaná a Nemzeti Tömörülés elleni szavazatot.

És ezt hétfő délutánig már közel 170 esetben meg is tették.

Macron Renaissance pártja és a radikális baloldal is visszalépéseket jelentett be olyan körzetekben, ahol máskülönben Marine Le Pen pártja nyerne. Gabriel Attal, a távozó fiatal miniszterelnök azt mondta: erkölcsi kötelesség megakadályozni a Nemzeti Tömörülés abszolút többségét, ami burkoltan azt jelenti, hogy akár szélsőbalos jelöltre kell szavazni, ha az volt a második a Le Pen-párti mögött.

Clémentine Autain, a radikális baloldali és antiszemitizmussal vádolt Lázadó Franciaország pártjából is figyelmeztetett: a sem ide, sem oda centrista szavazat a radikális jobboldalt segítheti győzelemre. Bruno Le Maire távozó pénzügyminiszter szerint viszont a kemény bal ugyanolyan veszélyes, mint a kemény jobb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×