eur:
394.99
usd:
367.8
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
A május 19-én született zergegida (Rupicapra rupicapra) anyjával a Szegedi Vadasparkban 2020. május 28-án. A hazai állatkertek közül elsőként Szegeden született zerge, a gidát a látogatók is megfigyelhetik az Alpokban és a Kárpátokban is őshonos párosujjú patások sziklákkal tarkított dombos kifutójában.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Nem jó hír érkezett a Tátrából, de aggodalomra semmi ok?

Csökkent a zergék száma a Tátrában, a természetvédők azonban nem aggódnak, az idei zergegidák létszáma ugyanis reménykeltő.

Az idei tavaszi zergeszámlálás során a szlovákiai és lengyelországi nemzeti park védett területén összesen 793 zergét regisztráltak. A szlovák oldalon 589 zergét számoltak, a szomszédos Lengyelországban pedig 204 egyedet figyeltek meg. Ez nagyjából megegyezik a tavalyi számmal, amikor mindkét oldalon összesen 816 zergét jegyeztek fel. Bár a végső szám nem érte el az ezret, a zoológusokat örömmel töltötte el az idei gidák száma. A szlovák oldalon 56, míg a lengyeleknél 24 egyedet vettek nyilvántartásba.

A számlálás során több mint 120 ember vonult ki a terepre – köztük a Tátrai Nemzeti Park alkalmazottjai –, de sok önkéntes is részt vett a munkában, akik már korábban is csatlakoztak a zergék összeszámlálásához. Az eredményeket már közvetlenül a terepen egy elektromos alkalmazás rögzíti, ezzel megszűnt a papírlapok kiértékelésével járó bürokrácia.

Az alkalmazás digitalizálja a zergék előfordulásának térképét is, így gyakorlatilag az összes eredmény azonnal elérhető. Ennek köszönhetően a korábbiakhoz képest jelentősen lerövidült a vadállomány állapotának feldolgozási és kiértékelési ideje.

Mindkét nemzeti parkban korábban számlálták meg a zergéket az előző évhez képest. Erika Feriancová, a Tátrai Nemzeti Park zoológusa értékelte, hogy helyes volt-e döntés. „Biztosan megérte, de nagyon korán, még sötétben kellett útnak indulni, hogy megelőzzük a ködöt, amely már kilenc óra körül megjelent a völgyekben.

Nem vagyunk teljesen elégedettek, mindig azt szeretnénk, hogy minél több zerge legyen.

Mivel a tavaszi számlálás elsősorban a gidákra összpontosít, a számuk örömmel töltött el bennünket, de meglátjuk, milyen számokkal dolgozhatunk ősszel, mert azok az adatok pontosabbak szoktak lenni” – jegyezte meg a szakember.

A tavaszi zergeszámlálás alkalmat nyújt arra is, hogy megfigyeljék a nemzeti park ritka környezetét és más védett állatfajokat. A számlálás során feljegyzett adatok értékes információkat nyújtanak a zergepopuláció egészségi állapotáról is, mivel a számlálást például az ürülék mintavételére is használják, de nem csak a zergéktől vesznek mintát. A zergék számlálása közben a számlálók több medvét is regisztráltak, amelyek áfonyavirágokat lakmároztak, valamint a fejük felett köröző sasokat is megfigyelték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×