eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nuclear fusion Getty Images
Nyitókép: japatino / Getty Images

Vészjósló jelentés: Irán közeledik a fegyverminőségű uránkészlethez

Irán tovább dúsítja az uránt a nukleáris fegyverekben használhatóhoz közeli szintre. Közben elakadtak az atomprogramja békés keretek között tartásáról folyó nemzetközi tárgyalások. Ez derült ki az ENSZ-hez tartozó Nemzetközi Atomenergia-ügynökség bizalmas jelentéseiből.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség „vészjósló” belső jelentése a Reuters hírügynökséghez szivárgott ki. Az egyik anyag szerint a NAÜ-nek számos nehézséggel kell szembenéznie Iránban. Többek között azzal, hogy vezetője, Rafael Grossi szerint

Teherán csak kis töredékét hajtotta végre a tavalyi együttműködésről szóló közös nyilatkozatban vállalt lépéseknek.

Grossi májusban Iránban járt, hogy megbeszéléseket folytasson az ottani tisztviselőkkel az együttműködés és a NAÜ iráni ellenőri munkájának javításáról. Az atomprogram megfigyeléséről szóló tárgyalások azonban elakadtak, miután Ebrahim Raiszi iráni elnök múlt héten helikopterbalesetben meghalt.

„A főigazgató megismétli az új iráni kormánynak a 2024. május 6-án és 7-én megkezdett, magas szintű párbeszédre és az azt követő technikai cserék folytatására vonatkozó felhívását, továbbá megerősíti az erre való hajlandóságát is” – olvasható a szervezet jelentésében

Már másfél éve annak, hogy a NAÜ 35 országot tömörítő kormányzótanácsa határozatot fogadott el Iránnal szemben, amelyben felszólította, hogy sürgősen működjön együtt az ENSZ-megfigyelőkkel, akik évekkel ezelőtt indítottak vizsgálatot három be nem jelentett telephelyen talált urán nyomok miatt. Bár a vizsgált helyszínek számát azóta kettőre csökkentették, Irán még mindig nem magyarázta meg, hogyan kerültek oda a nyomok.

„A főigazgató sajnálja, hogy még mindig nem oldották meg a fennálló ellenőrzési kérdéseket” – áll a jelentésben. Diplomaták szerint Franciaország és Nagy-Britannia új határozatot akar elfogadtatni a jövő heti igazgatótanácsi ülésen, amelyet az Egyesült Államok eddig nem támogatott. Irán általában ellenáll az ilyen határozatoknak, és válaszul valamilyen lépést tesz a nukleáris programjában.

A másik NAÜ-jelentés szerint az elmúlt negyedév során 20,6 kilogrammal nőtt, és

május 11-re elérte a 142 kilogrammot Irán 60 százalékos tisztaságúra dúsított uránkészlete, ami közel áll a nagyjából 90 százalékos fegyverminőséghez.

Az ügynökség szerint ez azt jelenti, hogy ha tovább dúsítják, akkor elméletileg három nukleáris fegyverhez lesz elegendő. A nyugati hatalmak szerint, ha Irán programja csak békés célokat szolgál, akkor nincs indoka, hogy ilyen szintre dúsítsa az uránt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×